Повик на крекање

01.06.2017 17:22

Утрово жаба на жабите
писмо им упатила:
„Цела зима не сме крекале,
изгубивме сила.

Па затоа порив
добив мошне јак,
и ве викам: Дојдете
на журка во врбјак!

Повелете, друшки, молам,
пак треба да се зине,
фино да се искрекаме,
желбата да ни мине!“

Превод: П. В.

Андра Франичевиќ (Andra Franičević; псевдоним: Čika Andra; 1889 — 1967) е српски поет за деца. Студирал германистика во Минхен, каде што дипломирал 1920 г. Учествувал како доброволец во Првата светска војна. Живеел како професор во Белград.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото