Дишан се роди!

28.07.2018 13:45
Дишан се роди!

На 28 јули 1887 година во Бланвил-Кремон, близу Руен е роден Марсел Дишан (Marcel Duchamp, 1887-1968), човекот кој најрадикално го промени текот на уметноста на двесеттиот век.

Што и да се каже за него во оваа прилика би било премалку, особено во годината кога се одбележува и педесетгодишнината од неговата смрт во 1968 година.

Во продолжение ви претставуваме неколку кратки извадоци од неговите бројни интервјуа, во кои тој зборува за неговиот однос кон уметноста и животот. 

 

Фотографија: Марсел Дишан, 1964 година.
(Од архивата на неговиот биограф Калвин Томкинс)

Слични содржини

Уметност / Око / Историја
Уметност / Око / Историја
Уметност / Око
Уметност / Око
Книжевност / Култура / Уметност / Историја
Книжевност / Култура / Уметност / Историја
Книжевност / Култура / Уметност / Историја
Книжевност / Култура / Уметност / Историја

ОкоБоли главаВицФото