Програмата на третиот книжевен фестивал „Друга приказна“

29.08.2018 12:01
Скопски книжевен фестивал Друга приказна #3

Скопски книжевен фестивал Друга приказна #3

Локација: Музеј на Современа уметност, Скопје

Главна тема: ИДЕНТИТЕТОТ КАКО ПРЕТСТАВА

 

ПРОГРАМА
06-09 септември 018.


06. септември

11 до 15 часот
Работилница: „Книжевноста и сценскиот настап“
Водителка: Сибила Петлевски

19.00 часот
Перформанс: „Идентитетот е претстава?“
учествуваат: Сибила Петлевски, Прота Шкарт и Биљана Космогина
Водител: Ѓорѓе Јовановиќ

20.00 часот
Дебата: „Идентитетот како претстава“
учествуваат: Славчо Димитров, Сибила Петлевски, Славимир Панајотов и Петра Митиќ
Водител: Никола Гелевски

22.30 часот
Концерт на бендот ЕПП од Белград


07. септември

10 до 12 часот
Работилница „Книжевноста и сценскиот настап“ (втор дел)
Водителка: Сибила Петлевски

18.30 часот
Претставувања на учесниците (прв дел)
Марко Погачар и Никола Гелевски
Стефан Митиќ и Ѓоко Здравески
Петра Матиќ и Ирена Цветковиќ
(промоција на книгата „Зошто феминизам?“)

20.30 часот
Вечер на лауератката Оља Савичевиќ Иванчевиќ
Читање, разговор, филм „Балавица“.
Водител: Владимир Мартиновски

22.00 часот
Претставувања на учесниците (втор дел)
Иван Димитров и Иван Шопов
Шпетим Селмани и Артан Садику
Стефан Бошковиќ и Калиа Димитрова

23.30 часот
Кратки филмови според раскази на Стефан Бошковиќ и Оља Савичевиќ Иванчевиќ.


08. септември

18 часот
Претставувања на учесниците (трет дел)
Радмила Лазиќ и Даница Вукиќевиќ со Оливера Ќорвезироска
Енес Халиловиќ и Никола Гелевски
Инга Жолуде и Владимир Јанковски
(промоција на книгата „Утехата на Адамовото дрво“)

19.30 часот
дебата: „„But thy name that is my enemy“
Учесници: Владимир Милчин, Марко Погачар, Тања Ступар-Трифуновиќ, Дејан Илиќ
Водител: Артан Садику

21.30 часот
„ОВДЕ ПАЃААТ КРУПНИ ЗБОРОВИ“ (натпревар со „едноминутни новели“)
Учесници: Оља Савичевиќ Иванчевиќ, Марко Погачар, Радмила Лазиќ, Даница Вукиќевиќ, Енес Халиловиќ, Стефан Бошковиќ, Иван Димитров, Биљана Космогина, Стефан ТиЌми (Митиќ), Тања Ступар-Трифуновиќ, Владимир Лукаш, Исток Улчар, Ивана Харикли, Ѕвездан Георгиевски, Ненад Јолдески, Сања Михајловиќ Костадиновска, Иво Петровски, Зоки Спијач, Далибор Плечиќ...
Водители: Ѓоко Здравески и Прота Шкарт


09 септември

18.30 часот
Претставувања на учесниците (четврти дел)

Тања Ступар-Трифуновиќ и Владимир Јанковски

Биљана Космогина и Ивана Харикли

 

20.30 часот
Промоција на седум нови книги од тројца автори: Ѕвездан Георгиевски („Урбани топоними“ и „Една недела...“), Кирчо Арсовски (два тома цртежи) и Димитрие Дурацовски (три тома собрани дела).
Водителка: Оливера Ќорвезироска

22.30 часот
ЖУРКА

 

ОкоБоли главаВицФото