Право на глас на жените

12.08.2019 11:45
Право на глас на жените

Пред 74 години, на 11 август, 1945 година жените во Југославија добиле право на глас.

Во светот, за своето право на глас први се избориле жените на Нов Зеланд уште во 1863 година.

Во Русија и Канада жените имаат прво да гласаат од 1917 година, а во Америка со тоа право се стекнале три години подоцна: можеле да гласаат сите жени освен Индијанките.
Прва земја во Европа која им дала право на глас на жените била Шведска во 1867 година, а интересен пример е Швајцарија кадешто правото на глас, жените го оствариле дури во 1971 година, а во Лихтенштајн, уште подоцна, во 1984 година.

Но дури и кога го стекнале правото на глас, имале ограничувања, па така во Јужна Африка, од 1930 година, можеле да гласаат само белите жени, а дури од 1994 година со тоа право се стекнале црните жени.

 

Слични содржини

Активизам / Око / Историја
Активизам / Историја
Активизам / Историја
Општество / Балкан / Историја

ОкоБоли главаВицФото