ЕУ река (8): Демократската нација настанува во дисконтинуитет со сопствената историја

26.12.2019 16:37
ЕУ река (8): Демократската нација настанува во дисконтинуитет со сопствената историја

Демократската нација мора да се конституира во дисконтинуитет со својата сопствена историја.
Агнеш Хелер


„СВЕТИТЕ НЕШТА НА ТАТКОВИНАТА“

Ниче вели дека најзанимливите и најлудите историски епохи се оние во кои комедијантите од сите видови станале вистински господари. Во секој случај не верувам дека имал причини да биде поблаг кон комедијата што дивееше и сè уште дивее во сенката на нашата висока европска цивилизација. Дотолку повеќе што самата историја, придружничката на човечките слабости, веќе по законот на подмитливоста е подготвена да лаже секогаш кога ќе се укаже пригода: а пригодите не се ретки.

***

Таинствената сила на кобната фраза за светите нешта на татковината, бога, уверувањата или принципите е едно од најмрачните историски страшила.

Мирослав Крлежа


Избор и превод: Никола Гелевски
Гиф: Александар Јосифовски
Фотографиите се од филмот „Сталкер“ (Тарковски, 1979)

Рубриката „ЕУ река“ е финансирана од Фондацијата Отворено општество - Македонија.

Слични содржини

Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif

ОкоБоли главаВицФото