Средни години

18.02.2020 20:13

Никогаш повеќе криумчарење на фармерки
и на гуми за џвакање,
чувство на радост од новогодишно украсениот сив град,
млеко во ќесички,
црно-бели цртани,
телефонски разговори во јавни говорници,
поздравување во чекалниците.
Никогаш повеќе забави на морскиот брег
со гитара и со срцепарателни песни,
жетони за градски автобус,
редици пред киоскот со помфрит,
продавници со мешана стока.
Никогаш повеќе љубезни гостилничарки
што даваат пијачка на вересија,
никогаш повеќе жиро-сметки
и изговори дека банката е веќе затворена.
Само купишта пластика
и свет како згаснат екран
на паметен телефон.

Препев: Лидија Димковска

 

АЛЕШ МУСТАР (1968, Љубљана) е поет и преведувач. Дипломирал англиски јазик и книжевност, како и педагогија на Универзитетот во Љубљана, а докторирал од областа на романската драматургија на Универзитетот во Букурешт, Романија. Преведува романска и македонска книжевност на словенечки јазик. Ја објавил поетската збирка „Суд(бин)ско толкување“ (2005), која беше номинирана за најдобра дебитантска поетска збирка, препеана на македонски („Блесок“, 2007) и на англиски („Блат букс“, 2008). Неговата втора поетска збирка „Средни години“ излезе при Центарот за словенечка книжевност во Љубљана во 2017 г. и беше номинирана за најголемите поетски награди во Словенија: „Јенко“ и „Вероника“, а од страна на критиката беше избрана и за критичко-поетскиот фестивал „Прангер“. Неговите песни се застапени во повеќе антологии, а учествувал на поетски читања и фестивали во САД, Данска, Чешка, Холандија, Романија, Македонија, Хрватска и др. Алеш Мустар се занимава и со алтернативен театар. 

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото