Два фемициди за две недели: граѓанските организации бараат од институциите соодветен одговор

12.05.2020 15:22
Два фемициди за две недели: граѓанските организации бараат од институциите бараат соодветен одговор

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство реагира на две убиства на жени кои се случиле за две недели.

„Два фемициди за неполни две недели се знак дека системот потфрла во справувањето со семејното и родово базираното насилство!“

Фемицидот е најекстремната форма на насилство врз жените и девојчињата и во најголем број случаи е последица на континуирано повеќегодишно семејно или интимно-партнерско насилство, и за жал, често застапен и во порите на нашите семејни заедници и општествениот систем во целост.

По објавувањето на вознемирувачката вест за вчерашното убиство на млада жена во Скопје од страна на својот партнер, за неполни две недели во нашата држава бележиме 2 фемициди, што укажува на апсолутната и итната потреба за системска мобилизација на сите можни национални и локални ресурси и капацитети за превенција и борба против родово базираното насилство во сите негови облици.

Ги повикуваме Министерство за внатрешни работи, Основното Јавно Обвинителство и Министерство за труд и социјална политика за итно разрешување на случаите и покренување на соодветни постапки против сторителите. Национална Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство постојано предупредува за зголемениот ризик од семејно насилство и интимно-партнерско насилство во услови на криза, и повторно апелира за итно и приоритетно постапување во случаите на насилство врз жени и деца од надлежните институции. Очекуваме кривична пријава и гонење на сторителот согласно законите и Истанбулската Конвенција.

Националната Мрежа против насилство врз жените и семејно насилство ќе ги следи случаите, постапувањето на институциите и преземените мерки, како и секој случај кој вклучува насилство врз девојки, жени и/или нивните деца.