Природознание

23.09.2023 14:34

Тогаш кога на хоризонтот, чист како солза,
росата се меша со магла, муграта со заод,
а ѕидниот часовник, стар и секогаш точен,
панично одѕвонува полноќ на пладне,
време е за дивеење на свирепата ламја,
опашеста сестра на многуглавата хидра
пред која и дрвјата свиваат крошни,
птицитe уплашенo нурнуваат в небо,
јатата риби полетуваат низ немирни води,
бура што луѓето ја следат без здив
кога преметкува сѐ, а штом запре,
веќе никој не сака да слушне
кому каменот, фрлен во вода,
брановидни закани му праќа,
зошто земјата вртоглаво се врти
а сонцето никогаш не запира да сјае.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото