Боли глава

Чувствувам потреба од разговор за Персија, за сите култури, за сите работи овде, јас стигнав до тука, но сакав да одам уште подалеку, чувствувам интерес за јазикот и за начинот на кој пишувате и за писменоста кај вас. Јас не одев за да водам војна. Јас сум пред вас заради култура, сакам да знам за вашата лингвистика. Не треба да војуваме, треба да создаваме пријателства среде народите, да ги доближиме гледиштата...

Духот на Александар Македонски му се обраќа на американскиот спиритист Херман кој, пак, му се обраќа на македонскиот историчар Донски

15.04 09:10
Тркалезно па на ќоше

Тоа е разумен компромис, не можам да ви објаснувам. Сфатете го. Веројатно треба да знаете за што станува збор во преговорите. Јас не можам да ви објаснувам сега. Видете, не зборуваме за промена на името, ве молам проучете го проблемот со преговорите што ги водиме со Република Грција и тогаш ќе можам да ви одговарам на прашањата.

Ѓорге Иванов им објаснува на новинарите што е „разумен компромис“

14.04 12:37
Да не боли глава

Ги повикувам сите да излезат на избори, дури и ако ги боли глава. Нека испијат аспирин за да не ги боли главата следните четири години.
Иво Санадер, хрватскиот премиер, ги повикува гласачите да излезат на локалните избори закажани за 17 мај 2009

13.04 12:00
Докажи дека не си виновен

„Во образложението на пресудата, судијата Јани Нича, објасни дека Тупурковски и Андонов не успеале да докажат дека не се виновни“.

07.04 14:57
Контрамитингаш

Утре во 12 часот, на плоштад во Скопје, најверојатно, збирштина од геј и атеисти ќе се обидат да шират гадости под закрила за грижа на архитектурата на градот, а против изградба на црква.
Јанко Јадибурек, 27.03.04, на својот блог
 
Клетиот Турчин против македонскиот народ, пак
Бараме веднаш да престане хајката против МПЦ и македонскиот народ.
МСУ никогаш не реагирала против изградбата на 8 џамии во Скопје и 51 џамија од Карпош до Кичево, само во последниве 10 години.
Затоа, бараме Ѓунер Исмаил, Ерол Ризов, Срѓан Керим и Велија Рамковски преку нивните медиуми да престанат да прават хајка поради изградба на 1 (една) црква.
Македонска студентска унија

02.04 11:10

Да беше опозицијата организатор, немаше да бидеме тепани, да нема дилеми.
Љубомир Фрчкоски (изјава по повод инцидентот на плоштадот на 28.03.2009)

31.03 10:10
Лолита, Букарски и Јадибурек

Јанко, ти се восхитувам, од првиот момент кога го чув твојот глас знаев дека тоа не е глас на обичен човек, имаш непобитен Мартин Лутер Кинг квалитет, не е чудо што луѓето имаат потреба да ти се исповедаат. Те љубам.
(LOLITA 30 Март, 2009 - 01:29 |)

Јанко, исклучително те ценам. Особено со овој твој последен гест и држење околу целата ситуација уште повеќе ме фасцинира.
(aleks.bukarski 30 Март, 2009 - 01:48|)

Хал 9000 вели -
најдобро е едно битие што може да стори е да работи најдобро што може во склад на своите способности
(jadiburek 30 Март, 2009 - 02:20|)

коментари на блогот на Алекс Букарски

30.03 11:34
Инцидент на историјата

Хемијата меѓу Груевски и Караманлис е најлошото што го видел некој некогаш. Да ги имате овие двајца лидери на две критични позиции во исто време е еден вид инцидент на историјата. Сè што произлегува од нивната работа е многу фрустрирачко и не води кон решение.
Брус Џексон, одговорен за НАТО-проширувањата

25.03 11:15
Легнување и станување со Македонија

„Јас легнувам и станувам со Македонија.“
Ѓорѓе Иванов, изјава при дебатата на претседателските кандидати во ТВ Сител

20.03 11:58
Предизборна клетва

„Тие што мислат добро, добро ќе ги снајде. Тие што се лоши со лошо им се враќа и злото ќе ги следи до седум поколенија.“
 
Митинг на ВМРО-ДПМНЕ во Могила

19.03 14:01
Космодиск демократија

„На реклама за космодиск викаат шашаво изгледа, ама функционира. Нашава демократија е како космодиск демократија - на некого може шашаво му изгледа, ама Македонија функционира.“

Ѓорѓe Иванов

извор: А1 телевизија, 26.02.2009

19.03 13:45
Антика и антиквизација

„Антиквизацијата е алиби на некој што го вади овој процес од неговата главна линија. Тоа е за луѓето што пијат „антика“ во кафеана. Тоа е сигнал на немоќ на одредени луѓе да се соочат со реалноста.“

Ѓорѓе Иванов

Изјава дадена на ТВ дебата на телевизија Телма

19.03 13:39
Заглавен лифт

„Па не оддалечија, затоа што како што спомнав  додека другите со леснотија тоа го правеа и влегоа во лифтот и лифтот  ги однесе во ЕУ и НАТО нашиот лифт го заглавија. Сега сме ние во еден заглавен лифт, блокирани сме и имаме некој статус на блокирана земја, тука е сега големата опасност...“

Интервју на Ѓорге Иванов на Радио Илинден во мелбурн, 15 февруари 2009

19.03 13:36

Нема инвентивност, едвај чекаат бисер од мене, па да ловат. Нека излезат со визии и концепти, а не со чаршиски муабет.
Ѓорѓе Иванов

16.03 13:18
1

Препорачуваме

Блаже и Доста

Ангелот на љубовта на своите невидливи бели крилја лесно долета и до измеќарите во оваа манастирска пустелија.

Не може да влезеш, сите граници ги помина!

„Ладно ми е“ - се жали парното. „Нормално дека ти е ладно, толку си слабо што ребрата ти се бројат.“

Мирослав Грчев

Југословенскиот социјализам е најнапредното, најправедното и најдемократското општество во историјата на човештвото.

Трир за фон Трир

Култниот и контроверзен дански режисер, Ларс фон Трир, зборува за своето детство, за стравовите, за домот, за филмот, за Бергман и Тарковски, за клапнатиот цвет... Разговорот го води Стиг Бјоркман.

ОкоБоли главаВицФото