Мартин Нешковски

26.12.2011 14:11
Мартин Нешковски

ако го гледате скопје од подалеку, малку подалеку од таму, ќе видите дека е изградено како последен цивилизациски слој врз круната на античкиот цар александар. како воздух што звучи лош дур од шупелка, кружната форма е издупчена од сите страни, бројката им е битна на философи, они се ограничуваат на 7. тука има дупки, ние сме заборавиле да броиме, тоа повеќе не е битно, тука не го броиме времето напред, ако ве интересира. на круната висат сите елементи на градот. челото како водно, ушите како скопска црна гора, китка, зајачки рид, а нагоре град. поточно надолу. длабоко удолу, во рудникот, како површински коп, згради закопани до половина во земја, улици тунели од стакло, небаре атлас ја носи во своите гради и во глава, не на грб, цивилизацијата. не се работи за атлас, туку за куќи чии кровови се наоѓаат на површината, за дрва кои се збуниле во која насока се расте. градителите тука одат длабоко, ако центарот на цивилизацијата се нарекува темница. ако е така, тогаш не сме на круната на александар, туку во неговиот мозок. мозок ко мозок, преплетен со канализациски инсталации, шеми, жици, патеки, зеленило што расте обратно и зеленило што расте обратно од тоа обратно, контролни центри и диспечерски системи, раслојување по функции, командна одговорност, гробишта на фпрофци, артерии за спор проток на флуиди, корито за проток и размена на крв. бедемот на градот е лобањата на александар. за одбрана на тврдината решивме да ги убиваме наследниците по крв. има крвопролевање на секои избори. но, да се вратиме од мозокот уште подлабоко, кон градите. тука вреќи со стаорци, ископани дупки кои водат уште подлабоко до другите фпро фски гробишта. има ограда од коски, како затворски решетки, само тоа е поделба на еден простор со друг. во надворешниот простор не можеш да стигнеш. дури ни воздухот од таму не иде ваму, како да се плаши.

ме израдуваа глуфците. се возат по тобоган полн врела крв. одиме и ние со нив и стануваме дел од таа маса. реката тече и нè носи на отворено, благо, споро и мирно езеро, црвено. широко црвено пред нас. на езерото убиени тела, деца членови на фпро , тепани со тупаници по глава, обезглавени. сите кои не се погребуваат на фпро фските гробишта, се оставени да плутаат тука. стаорците пливаат до бедемот на браната, до карличната коска на александар. јас одам понатаму, по ‘рбетот. се вртам за момент, а на површината на крвавото езеро едно тело, кое се реплицира во две, па десет, па педесет, па сто тела, илјадници тела добиваат иста форма, големина. тоа е телото на мартин нешковски, го препознав.

ми шепнаа стаорците: ако има очевидци близу до убиствата, ќе те убијат, ми рекоа.

уште убиваат(?), прашав.

телото на последниот убиен уште не е погребано. ова е опасно езеро, рече глушецот.

црвеното езеро ја добива бојата од убиствата и од распаѓањето на телата. мартин не сака да се распадне.
газам по ‘рбетот. не сум очевидец, но кој ќе ми верува дека не сум. ако лажам дека не сум, подобро да кажам дека сум. нормално, ако некој праша, ама тука освен стаорци, костури и убиени тела, има мирис на цивилизација што е мртва, но мртва е релативно нешто, но мојот мозок не е закржлавен, јас зборувам и старогрчки, а читам и зборувам латински. а дали сум јас мртов? сигурно мартин не е жив.

мартин раскажува:

ме удираше со боксови, со клоци. паднав на земја и излегов од себе. тука беше делириум, фпрофците победија на изборите. како да се срушило све друго. јас сигурно бев небитен. тука беа пастирот и процесијата, тука беа очите на сашо, тука беше минисерката шанкурова, дојдоа форензичарите, дојдоа полицајци, ме преместуваа во најлон, дојдоа други полицајци, портпаролот скотевски. имаше тлефонски разговори во три сабајле, пцуења, јас лежам, најлон врз мене.
мислам дека се наоѓам во џигерот. езерото почна да врие, да клокоти, да ги исфрла илјадниците тела на мартин во воздух, од нив многу паднаа врз мојата глава и врз гробовите на пастирот, окото, шанкурова, скотот, на други фпрофци. телото на нешковски падна во собата на грдите фпро вфци. оф роуд шоу идиотот, идеологот на фашизмот и пријателот со сопственикот на телевизијата анал 3 ги лажеше гледачите дека тоа е библиски дожд од скакулци, а не телото на мартин. телото на мартин не сака да се распадне. езерото се подигнува, со него се подигнуваме сите ние, патуваме во етерот, нè плискаат крвишта, а мартин ја пие црвената течност, неговата крв. пијат и пастирот, окото, форензичарите, пијат фпрофци, шанкурова, скотевски. бегам брзо назад, ме облеваат отрови, отрови, отрови, отров, отроф ме отру, ми се повраќа; мартин го губам на хоризонтот, ми мавта. отров ме облева, глуфците бегаат, мартин стои зад мене, а фпрофците одат да залегнат во гробните места кои си ги припремија во чест на мартин нешковски.

Илустрација: Вилхелм Стале

Катастрофа... Само земи го

Катастрофа... Само земи го името на најсвежата жртва на кој-знае-што и мисли дека правиш нешто револуционерно...
Катастрофа

Вмрофски морони со пастироф

Вмрофски морони со пастироф кур у шупак што се шетате!? Што сакаш бе ти кретену? Кретен, не го заслужуваш тоа име! Јанкуловска е МРТОВЕЦ, исто и СКОТОТ идијоту, исто и ти и цела таа МВРОфска багра! МРТОВЦИ сте, ебете се! На пастирот и на мајка ти, да ви ја ебам мамицата!

Ти си поголем мртовец што се

Ти си поголем мртовец што се огорчил од вмро да си дозволиш да пцуеш и да колнеш демек борбен дух а уствари сакаш да те лежам ја

Кои вмрофци? Која

Кои вмрофци? Која Јанкуловска, бре? За конкретни глупости се зборува овде. За тупење од најлош начин, како твоето и тоа на писателчето од погоре (ако не сте една те иста личност).

Јанкуловска е МРТОВ човек,

Јанкуловска е МРТОВ човек, сите што бевме на протестите така ја гледаме, што не ти е јасно?! Два кубика земја ископани и она лежи внатре, а ние од протестите ги користиме лопатите на "Пастирот" да ја закопаме жива! Заборавивме само, да и ги избричиме со казма, невините влакненца од под тоа полицискиот смрден нос. Јанкуловска што виде совршена маипулација на убиството што три дена беше покривано од провладините говна и да не бевме мала група на луѓе да излеземе, тоа ќе беше случај во хроника? Кои вмрофци?

Е говно едно, пичка ли ти материна, мамицата да ви ја заебам вмрофска ! ! !

Мизерно-малограѓански,

Мизерно-малограѓански, ограничен јазик, гротескно-провидни „метафори“, горчина за горчина.
За у канализација, заедно со сета книга што нема никогаш да ја прочитам, зашто животов је прекраток за вакви бедни обиди.

Дете е убиено ГЛУПАКУ од

Дете е убиено ГЛУПАКУ од беснеењето на ФПРО! Ај иди еби се со твоите метафори, прекраток морону!

Дете е убиено и несомнено

Дете е убиено и несомнено треба да се бориме со тоа. Кај бевте кога протестиравме?? А ова погоре се празни зборови, серење на велико.
Со оган треба да се сотре тоа бруталноста, не со празни зборови (кои немаат значење во никое поле, најмалку на поле на книжевноста).

Книжевноста има безброј

Книжевноста има безброј слични случаи кој служеле како инспирација за романи, раскази итн, арапската пролет почна така. Пребарј гугл, ако си по книгите, ок. Точно е тоа дека со книжевност влади не паѓаат, Јанкуловска ја боли пичката, но тоа е еден од илјадите платоа (a thousand plateaus) на борба. Педерски Катахрезис е цртичка и треба да се поздрави, треба да се вклучат и други начини на борба, тоа што ти го работиш прошири го во твојот домен.

"несомнено треба да а се бориме со тоа"
Ова е сомнителен дел од твојата реченица, затоа што и Јанкуловска "се бори" внатрешно преку внатрешна контрола, тренинзи на алфи, рисови, магариња, обуки, па тамо трчаа предд комбе у показна вежба, па Хорхе Иванов рече: "примена е пораката" итн. така што, ако алудираш на дечките кои одат на судењето, не се осамени биди сигурен, еве дечкото Хигсов Бозон напишал книга, и за тоа секоја чест! Тоа е онака, исчекор.

Не ве разбирам луѓе, ги читав коментарите и на другите постови и ова е чисто лудило, сакате, но нејќете, напишано е, но не е напишано, борба, но не таква борба, дали е определување, но баш да не е определување, да биде против вмро, ама и да не биде, ок се они ќе се поправат.

Може ја да ти ебам мајката у пичка на тебе?! Од друга страна, мајка ти може е грда.

О, стоко глупава! Не реков

О, стоко глупава! Не реков дека книжевноста не наоѓа мотиви во општествените катастрофи. Реков дека ова „дело“ е катастрофа само по себе, со тоа што не доловува ништо освен својата внатрешна фекална мизерија.
А што мислиш ти за тоа што сум го кажал и како го толкуваш и што и колку сомнително ти звучи - ич не ми е гајле. Всушност, не ми интересира и не ми влијае ни самиот факт дека ти, каков што си, воопшто постоиш.

Еј нај ми се свиѓа шо мисли

Еј нај ми се свиѓа шо мисли дека многу јако пцуе. Онака гласен е онака

ЕС-ДЕ-ЕС се сто пати појаки

ЕС-ДЕ-ЕС се сто пати појаки еј! слушаш, слушаш ли! дека вмро уа вмро...

И сега овој нека ми лупне коментар од типот: Јас не мислев дека сдсм се појаки ако ги пцуев вмро! бре идиоту бре бре идиоту да ти ебам мајката, на сите да ви ебам мајката :)

Или дека не викал: бре бре идиоту, или дека за вмро викал фпро за да е онака по финтесто-некако-интересно-така, или ова она нешо она и ова и ова.

Како и да е. Гајле ми е за се. Само ме интересира како се замислуваме како Македонци воопшто чим демек се стремиме нешто. Јас стварно мислам дека предците никогаш не би се превртувале во гроб ради nas. Ќе се смеат само. Само имајте во предвид, Ќе им здосади.

Што ви е бре луѓе. Дете е

Што ви е бре луѓе. Дете е убиено!? Тоа знаеме сите. Ама каква врска има тоа со ЛИТЕРАТУРА воопшто. Новите!? Вредни сте само колку ДЕНЕШНИ ВЕСТИ во најлоша верзија. Толку знаете. Се нешто пропаганди од нечиа корист. Тоа нема врска ни со уметност ни со нешто ново ни со рокенрол ни со младина воопшто. Поздрав се гледаме всело

Кој и да си, зарем малку ти

Кој и да си, зарем малку ти беше што се криеш зад псевдонимот „хигсов бозон“, па сега ти требаат и други никови (скајп, полушн, џондоу) за со твојот гнасен јазик да си го одбраниш патетичното книже?

Pisatelce ne si prv ni

Pisatelce ne si prv ni edinstven mladic ogorcen od politicizmot vo nashata zemja. Ti ne si kriv so si malogragjanec koj celo vreme pcue vo komentarite pod razni iminja. Pcuj i jadi lajna ama barem pisi se deka ssi ti. Posekako znaeme deka samo za tolku si sposoben.
Krivi se tie so ti ja izdale knigata. Kako be lugje be! Vaka li kje se izdigneme nad gluposta? Do tamu li ni stiga kreativnosta? Pa malku li citame i slushame...malku li ne trujat so istata tematika....pa mora i vo literaturna forma da se pojavi kako revolucionerno delo?
Odvratni ste!!! Pisatelce! nemoj sega odma da se naljutis da vratis na ova - Jankulovska e mrtva poso za razlika od tebe, kur me boli za nea i za site ostanati.
Templum ... vi padna rejtingot....

Pozdrav do praska. Da ti

Pozdrav do praska. Da ti kazam deka ne se raboti deka kje se nalutat i kje ti iskomentiraat neshto tuku koga kje vidat kako nekoj im sere za ebanata kniga odma go smetaat za debil ili za neuk ili za kur se strese. A toa zoshto mislat deka se na vrvot i deka tie se nekoj kur faktor i vodstvo vo literaturava ovde.Samo kolku podobri pisateli ima vo plakar, toa da se uplashish ej ej. Ama si mislat deka toa so vmro e glavna katastrofa denes i deka treba da vleze vo literatura i da se zapamti i po toa. Da im prostime. Opsednati se. Tolku im seche. Ne se slobodni so duhot. I ne se slobodni na ulica.

Беда жива, што друго да

Беда жива, што друго да речам?...
А суетата - ако веќе заради неа реве и плаче како пичка под кошула - ќе му ја простиме. Тоа е нормална појава за секое џуџе во литературата.

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Клопец [к:1]
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото