Ганди не може сам

05.01.2012 16:59
Ганди не може сам

костури одат на отварање на новата фабрика во штип. не се поканети, но решаваат да одат и да поразговараат со пастир за пророштвото. знаат дека тешко ќе се разберат со политичари, но еби му мајката вреди да се проба. костури ко костури, паметни, киднапираат возач од јсп и крадат даблдекер. даблдекерот е претесен за костурската екипа и некои од нив решаваат да се качат на кров. нешто ко индиски воз препун со потомството на ганди. шес сабајле, први зраци на исток.

еден од нашиве костури го крстивме ганди пошто он го носи со себе пророштвото. но ганди ко ганди, му треба маса зад него за да привлече внимание. зар може ганди сам?


ги збра ганди костуриве и ете ги на пут. на удолница кај катланово костуриве качени на кров забораваат да си ги придржат лобањите на рамења и им се стркалуваат у провалијата кај што ги чека вардар. неколку отидоа под гумите на триплпакерот и се смрвени, дел се тркалаат на автопатот, а возачот го стрефуе срцев удар шо сè ова му се дешава у ниедно време и автобусот ја губи контролата и паѓа у катлановска провалија. се вртат многу пати, ганди се фаќа за лобања, но џабе.

експлодира све тоа и коски се распрснуваат на сите страни. од јаката експлозија костурите се изместија без врска. лобањите без поддршка на ’рбет и клучни коски се тркалаат без компас. ганди лета у ваздух се расклопува у лет у топка и паметно паѓа на падината на еден рид и сигурно се тркала до подножје, на метар од автопат. костурите што останаа без лобањи фаќаат пешки, а други коски пловат по говнардарот преку велес. костурски хаос. дланки и колена се тркалаат, бутни коски скакаат по гранки, беспомошни од волците што им ржат и ги кршат.

се разденува, а процесијата на пастир поминува по автопатот.

костурите не се сигурни што да прават и фаќаат секој сам. ганди е тука, но тие се распрснати, према тоа нема водач. еден костур без глава дига рака, а пастировиот шофер се избезумува, кочи, го зачукува костурот и го праи парче, на што костурите што ја видоа ситуација ја напаѓаат процесијата зад пастир од сто коли полни со лопати и ножички за сечење црвени ленти. костурската реакција е разбирлива. костурите од вардар прават хидро тркало катапулт и се лансираат до автопут да им се придружат на браќата во битката со секташите.

ганди не можеше ништо да напраи, пошо беше отишол многу напред.

во меѓувреме костурите во близина на автопатот се самоорганизираат и го бираат костурот обама за лидер поради невообичаената боја на коска. нема време за специфики и квалитети, смиреност и закани за штрајкови со глад. време е да се мава.

обама ги групира коските што се најдоа во близина. бутните коски и шаките ги става во одред, лобањите ги организира како ѓулиња, а ‘рбетите ги групира како стрели. обама им наредува на групациите да маваат како стигнат. стрели, ѓулиња и бутни коски кршат шофершајбни, врати и шофери на педери. во првите неколку коли беа тврдите педери кои се шибаа со куровите по лице, а костурите преку шофершајбни им влегоа низ граден кош, срце и мозок и ги черечат на место. тука се вртат мерцедеси на опачки, експлодираат, кочат, настанува права војна од судири на коли, напад на коски, шакали и чавки врз сектата.

на пастир мерцедесот се врти од сударот 360 степени и мава у едни дрва; поради грешката на шоферот, пастир го ликвидира на лице место, си става прст у г’с и полетува кон штип. следат и овие што се спасуваат, бутаат прст у г’с и у ваздух. малце се, а костурите ги досредуваат овие што остануваат. ги мaваат со лопатите до смрт. една лопата еден пастировец; ги маваат од плеќи, ноѕе, бубрези. пастирофци мртовци на аутопут куп.

но, обама е заебан, зема коска ја мава од асфалт, коската се издига на неколку метра, паѓа залетана, а обама со шака ја запукува кон пастирофците што летаат. директ у врат. еден пастировец долу. лобањите го следат истиот пример, се маваат една од друга и ги спуштаат пастирофцитe еден по еден од лет.

останува пастир кој по секоја цена оди за штип. го избегнува последниот ‘рбет кој се осуди да го убие. обама се нервира, но заборава дека костурите го имаат ганди.

ганди не знае што се случува на автопатот. веќе го следат некои од костурите кои одлетаа понапред. ганди го следат и мравки, чавки и работници од светиниколско поле со гребла и мотики. по пат се собираат мртофци од штип и селата, радовишко и останати. доаѓаат мртовци од кочанско. ганди знае дека не може сам.

стигаат до џонсон контролс дупката, а тамо пастир го нема.

ганди го прашува гуштерот:

каде е пастирот?

ене го онде у дупка, чека ножици да му донесат, вели капиталистот.

ганди тажен се расплакува, а илјадите мртофци го газат и одат во дупката и легнуваат врз пастир. се прави права масовна гробница.

гуштерот тука ја пушта машината за малтер. бетон ко од вруток тече врз костурите и пророштвото се остварува. ганди не може сам и оди да го бара обама.

Илустрација: Бенедета Боничи

Книжевноста е мртва...

Книжевноста е мртва...

Мртва идијоту е рефлексија на

Мртва идијоту е рефлексија на мртовото општество, стоко, тоа е комплимент! Не коментирај, говна сереш!

гелевски не запамти значи

гелевски не запамти значи апчињата се задолжителни зашто не си ги испил денеска, погледни си го твоето однесување

Кого советуваш морлак? Што си

Кого советуваш морлак? Што си ти?
Пастиров мудо галкач, трета смена?

Идијот? Једи говна!

Лобања лобања лобања... Да ти

Лобања лобања лобања... Да ти се измочам во твојата.

Ми ја зема мислата

Ми ја зема мислата

На морон му ја одзел мислата

На морон му ја одзел мислата претходен идијот! Еј, говнар, кај тебе ли се падна паричката? Вртевте леп? СТОКО ЕБЕТЕ СЕ! Иди на патологија морону, пастир побарај го да ти го чува шупакот!

Курво една, да те знам би те

Курво една, да те знам би те здробил од ќутек!

Па да се упознаеме бре,

Па да се упознаеме бре, копиљ.

Пуфка, иди тамо олади, 58

Пуфка, иди тамо олади, 58 години, вампир сум, ќе те јадам од кога ќе те скршам на пола, со хебла ќе те масирам, а крвта, 6 литра ќе ти ги оставам да истечат, а три литра ќе ги шмрчам. МОРОН!

Кога и каде?

Кога и каде?

Пиши ми на

Пиши ми на bozon@dajajebamajkati.shljom хахаха идијот!

Једи говна!

О, душо кретенска... Дури има

О, душо кретенска... Дури има пациенти како тебе, ќе има и на што да се смеам во светов.

Минливо, локално дело; за

Минливо, локално дело; за едно читање само, ако воопшто и тоа вреди.

Види идијоту, ќе си ја чуваш

Види идијоту, ќе си ја чуваш лектирата со години напред и ќе си ја препрочитуваш додека не решиш на пастир да му го исечеш курот што ти стои у газето!

Ај не сте интересни, како претходната ќе биде и оваа, морони!

Во образложението за книгата

Во образложението за книгата пишуваше дека била „провокативна“. Такво нешто во книгата не гледам, но затоа во ваквите коментари кои веројатно имаат намера да ја „одбранат“ книгата - провокации колку сакаш. :)

Станувате она што го мразите. Ако видите некој коментар на негодување кон она што сте го направиле, субјективно и без образложение го напаѓате и етикетирате како еден од „другите“, а тоа некогаш е далеку од вистината. Does it sound familiar?

Постанавме какви не бевме,

Постанавме какви не бевме, таква ни е природата, се менуваме, а ти ќе дадеш сам одговор зошто се случува ова, зошто е таква оваа работа, што е ова со оваква книжевност, зошто вака? Ти мегафону каков си, не, всушност кој си?, така тврд, исправен, горд!?

Книгата е чист нокаут у прва рунда! Сите одлики ги има за тоа, и тоа од кога се појави Бозон.

Човек, јасно ми е која е

Човек, јасно ми е која е намерата на книгата. Јасно ми се причините зошто авторот решил да ја напише на ваков начин, во ваков облик, но тука е проблемот. Ова изгледа како несреден блогерски запис, неорганизиран тек на свест. Вие го браните дека несреденоста на делото произлегува од несреденоста на општеството, но во книжевноста, несреденоста мора да биде средена! Ако навидум несредениот книжевен текст (паралела на несредено општество) е всушност навистина однатре несреден, а не само навидум, тогаш никогаш нема да може да се крене од тоа несредено општество и ќе му служи само како додаток.

Можеби не сите се согласуваат со моето гледиште, доказ за тоа е изборот на делото и зајадливите коментари. Но нели, и тоа (треба да) е во ред.

И да, Спортист, благодарам на етикетата, но не си во право. ;)

Не е целта на книгата да го

Не е целта на книгата да го средува општеството, ниту на уметноста, ниту била во таква улога, нит ќе биде, ова е елемент на незнаење, тука прекинувам комуникација со тебе!

Како што кажува воведот во последниот дел од Zeitgeist, ако општеството се распаѓа, таква мора да биде и уметноста, распаѓачка, према тоа, БРАВО за Бозон, и нормално за храброста на Темплум!

Ако и уметноста се распаѓа,

Ако и уметноста се распаѓа, тогаш ќе имаме ем лошо општество, ем лоша уметност, и тоа е супер! Благодарам, сезнаен, што ме просветли.

лошо

лошо

white unicorn: лошо за

white unicorn: лошо за македонската книжевност е појавата на бозон? лошо е што пискаралата ќе мора да бараат нова работа? лошо е што ве дупат едни говна од вмро? што е лошо? лошо е што во овој момент и вака се појавува бозон? лошо е што ти дале задача да тролаш? лошо е говно ни едно, што појма немате што е еден збор, добро е што таков противник сте, говна, стока, долу, патос, морони.

Има еден вонземјанин во

Има еден вонземјанин во спотот на Џон Ленон, Imagine, засегнатите од "Ганди" не го приметија додека Протогеров, пробугаров не им објасни дека на крајот од спотот седнува до Ленон, од лево, таков, црн, мал, тмурен, штабски монтиран. Но, книгата е во книжарите!:)

Куп гоВана

Куп гоВана

Штабски пастиров идијотски

Штабски пастиров идијотски куртон, индоктриниран шупак, стоко!

Уште да го имаше хуморот на

Уште да го имаше хуморот на Коља, текстов ќе беше Мрак :))

Дајте нека го пофали некој.

Дајте нека го пофали некој. Вака ќе испадне дека за џабе добил награда.!
Хммммм....

Дај боже мајка ти да му ја

Дај боже мајка ти да му ја принесеш на пастир за водици, да има говнарот у женски шупаци! Индоктринирано вмрофско говно. Марш пичка ли ви материна!

Е ова е веќе катастрагедија

Е ова е веќе катастрагедија Бозон.

Најдобриот коментар на Окно

Најдобриот коментар на Окно за темава!

Симонче стоко идијотот не

Симонче стоко идијотот не може да ебе, има мал отпушок кур, оди стоко да пушиш пастироф кур, да ве ебе у рембра, мозок и останато, стоко моронска! Кој сте вие бре морони симони балони, о шопко мртва! Клањајте му се на вмро, идијоти, стоко моронска!

Најважното е во тоа што треба

Најважното е во тоа што треба да се каже дека Хигсов Бозон е ужасно лош писател.

Кој си бе ти да зуцнеш?!

Кој си бе ти да зуцнеш?! Такви ко Хихсов Бозон се потребни сега! Таква книжевност е потребна, такви писатели што нема да ќутат, ВМРОФСКИ ИДИЈОТИ! Под нозе клизачи да ве сотрат, стоко еби се! Идете тајно купете го ремек-делото и читајте се што е поврзано со Бозон. МОРОНИ!

Луѓе, па дали сте вие

Луѓе, па дали сте вие нормални?! Како ви се троши толку многу енергија за меѓусебно навредување?! Што добивате од сето тоа?! Толку многу злоба на едно место, тажно!

Огромен лошотилак има во вас, луѓе... кои и да сте?! :(

Луѓе, па дали сте вие

Луѓе, па дали сте вие нормални?! Како ви се троши толку многу енергија за меѓусебно навредување?! Што добивате од сето тоа?! Толку многу злоба на едно место, тажно!

Огромен лошотилак има во вас, луѓе... кои и да сте?! :(

Мислам дека е редно да се

Мислам дека е редно да се разграничат поимите „навредување“ и „критика“. А ако нешто навистина не чини, зарем тоа е навреда за истото? Дали ќе бидеме ангелчиња ако кажеме дека расказов (?) е супер, само нека продолжи, длабоко, уметнички, естетски??

Ти имаш црвен картон, куртону

Ти имаш црвен картон, куртону од кај МАРТИН НЕШКОВСКИ!

Ај марш, надвор од игра си!

Ќе се вратам утре, немој со

Ќе се вратам утре, немој со курот у шупак од пастирот да идете тука!

:)))

Што ли ви прават бре у тоа лоботомизираната секта?!

Гледам авторот стигнал да ги

Гледам авторот стигнал да ги коментира коментарите на неговото ѓубре. Само напред - ако не ти, кој? Шизоидно говедо, врати си се во ќошот и сведни ја главата како што знаеш најдобро.

Мрднат копиљ, мајка ти на

Мрднат копиљ, мајка ти на перационен стол со раширена матка, а ти со скалеплот ја сечеш не би ли пастир од таму кај што влегол да го извадиш и голтнеш и да вариш, а мечката доаѓа да ти го извади од желудник со шепата и да ти шепне: немаш желудник за пастир ти Ифрит морону! И тука стануваш и толку ти е, ние ќе се справиме со него.

Хахаха! Навреди со мајки...

Хахаха! Навреди со мајки... Good one :)
Одличен показател на немоќ и чиста простотија.

Ја заборави поентата, мајката

Ја заборави поентата, мајката е Македонија глуп еден, ти сечеш да го најдеш пастирот и го голташ, но слабо вариш, а Ифрит пиперката ти е потребна за повеќе лачење, пошо не можеш, други мора да се вмешаат. Мечката е помош, но, одиме желкарски, ќе причекам.

Путко, не те опцуле на тенис?

Путко, не те опцуле на тенис? Не си се степал на баскет? Не си изел говна на филитриран универзитетски профа? Ифрит ајде те чекам бато, гнидо! Што почнуваш? Таков ли си? Ко образот на Исус, абе пиљандро, ќе те закачам на јаже на оревот у Центар, ќе ти ги врзам рацете и тамам на врат ќе те наместам гол да не мрдаш, нозете у леген, да ти иде вода, а со трска навечер ќе ти пуштам банани, ќе ги викнам од ДУИ да ти летаат у џигери, говнару путко стоко Ифрит појави се, камон пуси лаврс!

пичка

Хахахахахахаха! Чоооовече,

Хахахахахахаха! Чоооовече, леееееечи се :D

скајп е во право, ми личи

скајп е во право, ми личи дека се деца (изгубил на конкурсот или се челнови на вмро) и избегнуваат да напишат нешто содржинско од просто што не знаат, како што опиша Венко во некоја колумна (знаењето на незнаењето му простува, но обратното е не можно; и ова е конкретен пример за тоа). Демек прават креативни никнејмови и коментираат со по збор два. Бозон и тоа како е потребен и не би се тревожел, книгата ќе стигне до правите читатели, порано-подоцна. Книгата е против ВМРО и тоа е главната квака. Потенцијални читатели да ги изброиме само младите кои протестираа за убиството на Нешковски, како и противници на ВМРО, како и за самите членови на ВМРО, како огледало изгледа.

Тоа е потребно луѓе, станаа прејаки, никој ништо не им може. Од тука, само би провеслал.

скајп те чекаме утре да го прочистиш воздухот, поздрав!
:)

Ги читам коментарите и се

Ги читам коментарите и се срамам, ништо конструктивно, се' само надмудрувања, а со тоа се губи на нивната тежина. Ме радува спротивставеноста, но ова овде не личи на ништо. Останете со здравје!

Дрво човеку! И ти ли си од

Дрво човеку! И ти ли си од тие што не разбираш што се случува, и ти ли си од тие ескапистички а ла Барико утопистички книжевници, читатели, посрамотени од речта? Што е проблемот, зборот е легитимен, постои во јазикот и ќе биде користен додека не изгори, а со него и сите вие што ќутите и што се криете од Грујопластика, Цибона и останати секташки екипи и ти ли си од тие кои се виздржуваат, небаре посетувањето на Света Гора е реплицирано во твојата собичка, скришно, тајно, мисловно неодработено и обично? Што е тоа со оваа книга бе луѓе? Колку чини Нова Македонија, Вест и Дневник, посраните, Утрински и што све постои таму? Што е тоа тој беден медиокритетски ескапизам и бегство од стварноста, барем Бозон убаво бега во фикцијата, пшто би рекол Кортасар? А што рече? Што?

ШТО !? !? ?!

Кај сте бре издавачи/писатели

Кај сте бре издавачи/писатели да излезете на плоштад и јавно да ги запалите книгите на сите писатели во Македонија што ќутат и плачат? Кај сте издавачи да излезете и да запалите книга, да треснете на маса, да разбуричкате ова зомби празнотија што не заклучи од сите страни? Кдае ли сте млитави, слаби и не мапирани пискарала, читатели што се срамат? Кој сте бре вие од писатели-коментатори (се што е напишано е литература), што сте бре напишале, да го цитирам Мандич? Од што е срамот/плашењето? Од мрчандајзинг хитлеризмот и плискаењто со реклами и замена на стварноста? ШТО?!

не ми се правдај

Мизерија, не можам ни да го

Мизерија, не можам ни да го дочитам.

Фекално Педерска Ретардирана

Фекално Педерска Ретардирана Организација - ФПРО мизерија, да! Не читај, не е за тебе, филтрирањето природно доаѓа.

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Клопец [к:1]
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото