Винтиџ сликовници: „Мртвата птица“ од Маргарет Вајс Браун и Реми Чарлип

18.06.2014 13:31
Мртвата птица

Серијата сликовници на Окно ја продолжуваме со „Мртвата птица“, напишана 1965 година од Маргарет Вајс Браун, а илустрирана од Реми Чарлип (1929-2012).

Чарлип е навистина сестрана творечка личност - уметник, писател, кореограф, театарски режисер, дизајнер и наставник. Напишал и илустрирал 29 книги за деца.

Тој студирал уметност на Straubenmuller Textile High School во Менхетен и на Cooper Union во Њујорк.

Во 1960-ите создал уникатна форма на кореографија, која ја нарекол „танц по авионска пошта“: испраќал сет цртежи до танцувачки групи, а танчарите понатаму самите ги одредувале позициите и правеле трансформации зависно од контекстот во кој настапувале, без тој воопшто да се „меша“.

Реми Чарлип соработувал и со композиторот Џон Кејџ, бил еден од основачите на Merce Cunningham Dance Company, како и коосновач на детскиот театар Paper Bag Players.

Познат е и по бројните книги за деца, меѓу кои се „Облечи се и ајде да се забавуваме“, „Каде се сите?“, „За среќа“, „Зошто никогаш нема да имам доволно време да ја прочитам книгава“ и други.

Подолу може да ги погледнете илустрациите за неговата култна книга „Мртвата птица“.

Извор: myvintagebookcollectioninblogform.blogspot.com