Винтиџ сликовници: Љубопитната крава (1960)

08.12.2014 13:51
Илустрации на Мел Пекарски за „Љубопитната крава“ (1960)

Мел Пекарски е американски уметник, роден 1934 година во Чикаго. Најмногу е познат по неговите слики и цртежи од пустината, а критичарот Доналд Куспит го смета за „еден од најзначајните современи пејзажни уметници“. Бил професор по уметност на њујоршкиот универзитет SBU дури четириесет години, а неговите дела се изложувани на десетици самостојни изложби.

Илустрирањето на книги за деца се наоѓа на маргините од творештвото на Пекарски: најголемиот дел од овие илустрации се создадени во периодот 1960-1967. Сепак, и на ова поле, овој американски уметник постигнува значајни и одлични резултати.

„Љубопитната крава“ на Естер К. Микс е само една од книгите за деца кои тој ги илустрирал на извонреден начин.

Извор: myvintagebookcollectioninblogform.blogspot.com