Ретро постери од македонски филмови

30.06.2015 11:33
Ретро постери од македонски филмови

Претставуваме серија ретро постери од повеќе македонски филмови: „Солунските атентатори“, „Републиката во пламен“, „Мис Стон“, „Македонскиот дел од пеколот“, „Волчја ноќ“, „Македонска крвава свадба“, „Истрел“ и документарниот филм „Македонија“.

Бидејќи се емитувале и во останатите југословенски републики, постерите се со латинично писмо, а некои од нив се само на српскохрватски јазик.

За жал, не успеавме да дојдеме до информации за тоа кој ги дизајнирал постерите, како ни до оригиналните македонски верзии. Сепак, овие ретро-парчиња овозможуваат интересен увид во историјата на македонскиот и југословенскиот графички дизајн.

Извор: retromk.tumblr.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Око
Графички Дизајн / Око

ОкоБоли главаВицФото