Зошто не сум поет

11.07.2018 13:41

Јас не ги пишував своите песни од џигер,
како што велеше твојот драг Исаковски.
Јас ги пишувам моите песни од мозокот,
од најнепоетичниот орган на човекот.
Во моите песни не се препознава
шепотот на чувствата во моето срце.
Од нив ечи вревата на мислите
кои спремаат бегство од мојот череп.
Моите стихови не се поттикнати
од некакво душевно просветление
доживеано во само едно парче миг
покрај бистар жуборлив извор.
Тие се настанати како резултат
на ставови градени со години,
прикован за школските клупи
и изгубен во застрашувачките сенки
на зградите со распаднати фасади.
Не ми пее петлето,
како што вели дедо ми.
Мене ми рика
незадоволниот граѓанин.

 

ОкоБоли главаВицФото