Дали логото е мртво?

21.03.2019 02:04
Дали  логото е мртво?

Социјалните мрежи воодушевено ја поздравија изјавата на светски познатиот графички дизајнер Мирко Илиќ, кој на Твитер објави слика со стари логотипови на неколку познати модни марки заедно со нивните нови логоа. Тој напиша: „Интересните логоа се заменуваат со здодевни. Вака луѓето ја уништуваат почитта за графичкиот дизајн".

Постот веднаш ги запали социјалните мрежи и почна дебатата како на интернет, така и во водечките подкасти во индустријата, како што е „The Observatory“. Реакциите можат да се поделат во два табора:

1. Редизајните се јасно присутни во традицијата на модернизмот и е одлично што е така.
2. Графичкиот дизајн е мртов.

Би сакале да предложиме трета опција:

3. Брендовите ги користеле логоата за да се издвојат и да се разликуваат од другите, но сега тоа го прават на нови и интересни начини.

Прво, за двата почетни ставови. Со корени во универзализмот на Баухаус, модернизмот со големо М не треба да се меша со неговиот генерализиран роднина - „современоста". Во типографијата, ова има тенденција да се изразува преку дизајни кои се едноставни, геометриски, без букви во фонтот „serif“. Во модернизмот, креативноста сосема се отфрла во корист на едноставноста и директната комуникација. Сето тоа е KISS (Keep It Stupid Simple).

Модернизмот има свое место во историјата на дизајнот, но важно е да се запамети дека тоа е специфично движење во уметноста и рекламирањето. Додека постојат модернистички принципи кои ќе живеат вечно, практикување на модернизмот како да е 1960 година стана посебна естетика; мото само по себе. Многумина од нас едноставно се верни следбеници на наследство, изгледот и чувството на модернизмот. Има денови кога и јас сум еден од нив.

Но, тука настапува другиот табор според кој треба да се соочиме со тоа дека графичкиот дизајн е мртов. Изгори ја црната ролка и ископај го својот гроб.

Според многумина дизајнери, она што ги прави релевантни е нивната креативност. Тие се уметници исто како што се комуникатори, а графичкиот дизајн е нивната можност да се стави белег на светот. Да ја примениме таа уникатна умешност на брендовите и да ги издвоиме од нивните конкуренти е најдоброто нешто што можете да направите за нив. Постмодерниот дизајн ги изгоре строгите правила на модернизмот и во очите на тие дизајнери - со добра причина.

За жал, кога се работи за некои од овие дизајнери, брендовите ги прифаќаат евтините модернистички трикови и лесно и за малку пари ги купуваат логоата „без фонтот serif“. Мрзливите дизајнери им ги продаваат здодевните глупости и ја убиваат индустријата со просечност без вкус и емоција.
Ете, тоа се вашите два табори.

Ние во студиото „O Street“ се движиме меѓу овие две теории и пракси. Понекогаш, треба само да ја испратиш пораката, никој не сака да си пука во нога. Бегство од модернизмот. Во други слуачи, пак, сакаме да копаме по нашите неуредни уметнички материјали или луди 3D дигитални вештини и тоа, исто така, да биде вистинската работа за клиентот. Значи, ние јаваме на линијата меѓу хаосот и редот. Можеме тоа да го наречеме Тао дизајн.

Она што за нас, дизајнерите таоисти е најважно е прашањето „зошто“? Без разлика колку е кратко и едноставно, најдоброто решение започнува токму со ова прашање.

И во оваа дебата околу логоата има едно големо „зошто". Нешто ги тера брендовите да ги прифатат овие едноставни редизајни, па што се случува? Ова нè доведува до нашата теорија, или до третиот табор: колку што пристапот на брендот до клиентите станува поинтересен и поблизок, толку логоата едноставно стануваат помалку важни.

Во времето на модернизмот, сите брендови имаа прилично слични или исти начини да стигнат до својата публика. Вака изгледаше тоа за еден типичен бренд:
- Бизнис картички
- Писма
- Печатење на реклами, а подоцна и телевизиско рекламирање
- Внатрешен дизајн

Денес веројатно повеќе е вака:
- Видео содржини снимени „од рака“
- Личен ангажман на социјалните медиуми
- Пет секунди реклами на Youtube пред да притиснете „прескокни“
- Просторен дизајн, специфичен за настани и 'случувања' за максимално влијание

И денес, очигледно, луѓето и брендовите сè уште даваат бизнис картички и мудро е да имаш картичка што се смета за добро направена (јавете ни се ако сакате!). Но, пејзажот е променет, а теренот каде што се случуваат повеќето договори во светот на дизајнот е сосема поинаков отколку во минатите децении.

Брендовите сфатија дека логоата веќе не се нивен клучен идентификатор: сега доминатно владеат дигиталните и личните интеракции. За модерен бренд кој функционира на светската сцена - статичното и стабилно, значи здодевното лого, може да биде неопходно само за да се случат луди работи на периферијата каде што е ангажманот. На секој дизајнер кој ќе рече дека не е платен да прави некое лудо лого, има по еден многу среќен дизајнер што прави графика во движење и видео содржина.

Еден пример од постовите што ја започнаа оваа дебата е „Burberry“. Нивното старо лого е елегантно и иконично. Новото лого? Неверојатно здодевно; промовирањето на тоа лого дури вклучуваше неверојатно самосвесни мејлови со слики за тоа колку брзо било направено.
Она што не е здодевно е придружниот дизајнерски мотив, веројатно грд, но за кој не може да се каже дека е застарен.

Начините на кои ќе се применува се динамични, возбудливи и интересни. Самото лого? Тоа е помалку важно.

Значи, тука е нашиот аргумент од третиот табор: логоата се тргнати настрана за сметка на поинтересните интеракции со публиката. Се разбира, можеби грешиме. Можеби брендовите само штедат на квалитетен дизајн за да можат да ги искористат своите буџети за постови на славни личности на Инстаграм.

Не би сакале да грешиме, но ако е така, може да се обложите дека ќе прашаме: „зошто?"

Извор: ostreet.co.uk

 

 

 

 

Слични содржини

Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Графички Дизајн
Општество / Графички Дизајн
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото