„Алиса во земјата на чудата“ од Лисбет Цвергер

30.12.2020 12:58
Имагинативните илустрации за „Алиса во земјата на чудата“ на Лисбет Цвергер

 

 Книгите на Луис Керол „Авантурите на Алиса во Земјата на чудата“ и „Зад огледалото“ не само што се едни од најимагинативните и највлијателни книги за деца на сите времиња, туку и едни од најпривлечните за визуелна интерпретација од уметниците – несомнено поради храбрата инверзија на реалноста. По изворните илустрации на Џон Тениел, оваа класична приказна била обработувана од врвни уметници како Леонар Вајсгард, Ралф Стедман, Јајои Кусама, Џон Вернон Лорд, дури и Славадор Дали.

Во нив се вбројува и австриската уметница Лисбет Цвергер со своите инвентивни цртежи, објавени во 1999, три години по цртежите на „Волшебникот од Оз“.

Она што ги прави нејзините илустрации посебно магични е нејзината способност и најлудите фантазии да ги омекнува со еден воздржан стил, а полн со живот.Извор: Brain Pickings

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото