Белград и Приштина свесно одат кон судир

23.11.2022 10:55

Српските полицајци ги вратија оружјето и униформите, никој формално не го обезбедува редот на тој простор. Таму веќе нема судии, општинска администрација. Создадена е идеална сцена за беззаконие и насилство.

Според кумановскиот договор, војската и полицијата на Србија без дозвола дури не можат ни да ја преминат границата со Косово. Така што се бајки Вучиќевите приказни дека ќе ги „заштити Србите на Косово“. Исто онака како што беа заштитувани 1995-та во Хрватска, со една катастрофална политика која ги туркаше во војна со хрватската држава. На Вучиќ мора да му се честита на континуитетот, тоа е секогаш политика која ја игнорира политичката реалност но ја чува власта.

Жарко Кораќ, психолог и поранешен српски политичар; Данас, 21.11.22.

 

Слични содржини

Општество / Балкан / Историја
Европа / Балкан / Свет
Балкан / Историја
Европа / Балкан / Свет

ОкоБоли главаВицФото