Првиот софтвер кој предвидува болести

23.02.2024 11:57
Првиот софтвер кој предвидува болести

Замислете да постои софтвер кој може да предвидува болести. Истражувачите од Институтот за здравје, политика за здравствена заштита и истражување за стареењето (IFH) на Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси си ја поставија токму оваа цел. Така е роден IntelliGenes, првиот софтвер од ваков вид кој комбинира вештачка интелигенција и машинско учење за да може да измери специфични геномски биомаркери и и да ја предвиди појавата на болеста кај поединци.

Платформа за секого

Една студија објавена во списанието Bioinformatics објаснува како IntelliGenes може да го користи широк опсег на корисници за анализа на мултигеномски и клинички податоци.

Моментално не постојат алатки за машинско учење кои би можеле да го истражат и интерпретираат целиот човечки геном. Главната предност на IntelliGenes е тоа што навистина секој може да ја користи платформата, вклучувајќи студенти и луѓе без познавање на биоинформатичките техники или пристап до компјутери со високи перформанси.

Софтверот комбинира конвенционални статистички методи со врвни алгоритми за машинско учење за да изработка на персонализирани предвидувања на пациентите и визуелен приказ на биомаркери значајни за предвидување на болеста.

Компјутерски кластер

Во друга студија, објавена во списанието Scientific Reports, истражувачите го примениле IntelliGenes за откривање на нови биомаркери и предвидување на кардиоваскуларни болести со висока точност.

Се чини дека IntelliGenes може да поддржи персонализирано рано откривање на вообичаени и ретки болести и да го отвори патот за пошироко истражување што на крајот би водело до нови интервенции и третмани, најавуваат истражувачите кои го тестираа софтверот користејќи Amarel, компјутерски кластер со високи перформанси управуван од Rutgers, канцеларија за компјутери за напредно истражување.

Извор: https://www.sciencedaily.com