Билатералните прашања не треба да станат дел од преговарачката рамка

20.06.2022 09:58

Прво, како тоа Владата ќе се согласи во името на двотретинско мнозинство во Собранието да гарантира внесување на Бугарите во Уставот? Второ, како тоа македонската страна ќе прифати бугарско малцинство во Северна Македонија, кога бугарската страна уште има проблем со идентитетот на македонското мнозинство?Конечно, кога тоа се напуштила нашата црвена линија билатералните прашања да не станат дел од преговарачката рамка? Нели зборувавме цело време за португалскиот предлог? Таму овие прашања ги немаше никаде во рамката.

Со франускиот предлог на Софија ѝ се дава целосна власт врз нашата судбина. Црно на бело. Една бескрајна агонија.

Никола Димитров, Дојче веле, 18.06.22.