Боговите на природата

29.09.23 12:04

Антонио Брисењо е венецуелски фотограф и биолог чија работа промовира зачувување на природата и домородните култури. Во своето драматично дело насловено „Боговите на Америка“, Брисењо создава динамични портрети на домородните луѓе поставени наспроти природните и културните пејзажи. Брисењо ги спојува сликите на исконските средини и духовните водачи во визии кои ги евоцираат архетипите кои вообичаено се среќаваат во човечките култури низ времето. На секоја фотографија, Брисењо прикажува сцена од духовниот наратив на домородната култура.

Тој ја претставува својата предизвикувачка тема како „сопственик“ на природен елемент или сила, привлекувајќи внимание на острата разлика помеѓу западните концепти на сопственост и оние на домородните култури. Домородните „сопственици“ не вршат доминација над природата со право да ја експлоатираат, туку се скромни чувари на природниот свет, одговорни за неговото управување.

Рато, дух на водопадите, култура Пемон, Венецуела

На овие слики, сопствениците се своевидни проширувања на самата природа, духовни симболи на даровите на животот. Од каскаден водопад до шапка од риби, секоја од визуелните митологии на Брисењо дава поглед на абориџинското наследство во кое животот продолжува да се развива во катедралата на природата.

Според зборовите на уметникот: „. . . Во космогонијата и митологијата на секој народ се повторуваат суштинските факти на човековото постоење, земајќи ги локалните сили како протагонисти и сведоци. Секој рид, езеро, река, пустина, долина или камен учествува во создавањето на Космосот и има директен, личен однос со жителите кои го набљудуваат и му даваат име...

Анеми, бог на водите и прочистувањето, култура Пиароа, Венецуела

Ги барав боговите на Америка од сировата, стрмна Сиера Мадре Оксидентал на Хуихол до бујното срце на амазонската шума во Пјароа и Кајапо; од облачните шуми на Когуи во Сиера Невада де Санта Марта до спокојното Карипско Море на Куна во Куна Јала; од енигматичниот Гран Сабана на Пемон до строгите пустини на Вајуу; од крајбрежните шуми на Вива до величествените андски врвови на Керо.

Колку што се многубројни реките што минуваат низ Америка току бројни се и јазиците што ги повикуваат нејзините духови. Боговите на човечката раса биле уништени илјада пати и илјада пати повторно се раѓале за да владеат со нашите судбини. И така тие ќе продолжат до крајот на времето, долго откако ќе исчезне и последниот од нас, тие ќе продолжат да постојат како наш најинтимен и исконски природен пантеон“.
Истражете ги сериите на Боговите на Америка во ова прибележено слајд шоу.

Авишама, сопственичка на кока, култура Вива, Колумбија

Илјадници години, домородните групи го користат растението кока во секојдневниот живот, верските церемонии, па дури и како валута. Кај народот Вива, листовите кока се консумираат за да се одбележи преминот кон машкоста и се разменуваат како знак на меѓусебно почитување. За многу домородни групи, вклучително и Вива, тоа е свето растение со богата митологија. Меѓутоа, постојат неколку растенија кои имаат историја полна со конфликти и контроверзии како растението кока.

Ова растение, кое промовира здравје во целосна форма, е крајно токсично за луѓето и заедниците кога се преработува во кокаин. Во многу заедници во Јужна Америка, растението кока продолжува да доминира во секојдневниот живот и фолклорот, но на помалку корисни начини отколку во минатото.

Калакаше, сопственик на шума, култура Когуи, Колумбија

Се верува дека луѓето Когуи се директни потомци на цивилизацијата Таирона, која се развила во Колумбија пред околу 2000 години. По доаѓањето на Шпанците во 1500-тите, животите на племињата Таирона биле нарушени со навлегување и конфронтација.

На крајот, дел од населението на популацијата Таирона се преселило подалеку во оддалечените дождливи шуми на планините на Сиера Невада, каде што останале изолирани од Шпанците. Повеќе за животот на Когуи денес и нивната длабока поврзаност со природата и традицијата може да се дознае во ова видео од Би-Би-Си и да се слушне за искуството на Брисењо со Когаи во овој видео извадок.

Боток, Сопственик на оган, Кајапо култура, Бразил

Кајапо живее во бразилската прашума во близина на реката Амазон. Тие управуваат со различни екосистеми и користат оган за да создадат чистини за овошни дрвја и други корисни растенија. Додека практиките за управување со земјиштето на Кајапо се одржливи, палењето шуми од сточари и други индустрии не е.

Научниците стравуваат дека тековното уништување на шумите и пожарите го туркаат Амазон до точка на пресврт што може да предизвика изумирање, процес кој ќе ја трансформира прашумата во пејзаж налик на савана и ќе ослободи милијарди тони јаглерод во атмосферата. Кајапо се бореше со бројни индустрии и развојни проекти во обид да ги заштити дождовните шуми на Амазон и секоја година се соочуваат со нови закани. За нивните борби може да се дознае во оваа статија од National Geographic.

Бепкороти, сопственик на бури, култура Кајапо, Бразил

Антонио Брисењо патувал во оддалечените села на секоја домородна група за да го истражи ова дело. Тој учел за традициите и верувањата директно од шаманите и ги ангажирал како активни учесници во развојот на визуелните претстави на нивните богови. За да ја создаде секоја слика, Брисењо направил повеќе фотографии и користел алатки за дигитално уредување за да конструира конечна слика од тие изворни слики. Дознајте повеќе за неговиот процес на изработка на портретот погоре и за неговите други дела во овие кратки видеа.

Изградбата на хидроелектрични брани е најголемата закана за многу домородни групи ширум светот. Овие проекти, кои се поттикнати од побарувачката за моќ, ги преместуваат домородните заедници и ги нарушуваат екосистемите кои го поддржуваат нивниот опстанок. Браните ја менуваат водната средина и често ги опустошуваат популациите на рибите со блокирање на миграциите, менување на седиментите и создавање живеалишта со слаба вода во кои ендемичните видови не можат да преживеат. Дознајте повеќе за разорното влијание на хидроелектричните брани врз домородните групи во овој извештај од Survival International

Хијукса, сопственик на риби, култура на Вива, Колумбија

Извор: https://www.artworksforchange.org/

Слични содржини

Фотографија / Екологија / Уметност / Око
Фотографија / Око
Фотографија / Екологија / Око
Фотографија / Екологија / Око
Фотографија / Книжевност / Око
Јавни простори / Фотографија / Око
Фотографија / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото