Академик 10 години изолиран од светот, не знаел за режимот на Груевски

05.05.2017 12:39
Академик 10 години изолиран од светот, не знаел за режимот на Груевски

Скопје, 5 мај 2017

Македонската академија на науките и уметностите е едно од најизолираните места во светот. Исто така, теренот и патот околу зградата на МАНУ е тешко пристапен, летата се кратки, а зимите студени и многу долги.

Комуникациските канали со светот се целосно прекинати и малубројните жители на оваа зграда живеат неупатени во згодите и незгодите што се случуваат на само неколку стотици метри од нив. Најголем дел од граѓаните на Македонија не веруваат дека жителите на оваа зграда навистина постојат и ја сметаат приказната за нивното постоење за мит.

Токму затоа, јавноста беше шокирана кога вчера, Петар Експлореровски, независен научник и експерт за фотелји, сончогледи и ендемски видови, во зградата на МАНУ откри жител кој 10 години живеел изолирано и не знаел ништо за случувањата околу него. Станува збор за Владо Камбовски, член и поранешен претседател на МАНУ, кој за животот надвор од просториите на Академијата дознал од Петар Експлореровски.

Кога Камбовски чул од истражувачот како се живее во Македонија изминатите десет години, бил запрепастен, а особено шокантна му била приказната за режимот на Никола Груевски.

„Камбовски воопшто не беше свесен за постоењето на човек што се вика Никола Груевски, за партијата со име ВМРО-ДПМНЕ, како и за начинот на кој оваа партија ја водеше државата цели десет години, со помош на ДУИ. Тој беше толку потресен и вознемирен, што реши веднаш да го осуди однесувањето на партијата за која слуша првпат во животот“, раскажува Експлореровски.

Тој вели дека е позитивно изненаден од однесувањето на Камбовски, чијшто пример го смета за охрабрувачки, зашто обично на луѓето кои со години живеат изолирани од светот, им треба долг период на прилагодување кон актуелните и нормални текови на животот.

Петар Експлореровски е оптимист и очекува дека наскоро ќе открие уште луѓе кои живееле во изолација.

Слики: Свирачиња

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото