Фестивал ArtArea – културна артерија на градот

08.12.2017 11:48
Фестивал ArtArea – културна артерија на градот

Бегемот со задоволство ви го највува фестивалот ArtArea, кој ќе трае од 22 до 24 декември во Кино Култура.

Фестивалот ArtArea е време-место на поврзување на различните уметности: книжевност, филм, театар, музика, поетски перформанс, архитектура, фотографија, анимација, ракотворство… Вљубениците во еден или неколку од овие изразни медиуми ќе откријат непознати убавини другаде, каде што не ги побарале. Во текот на трите фестивалски дена ќе бидат претставени внимателно одбрани плодови на десетици културотворци.

П Р О Г Р А М А:

ПЕТОК, 22 декември

10:00 – Отворање на саемот на книгата, базарот на ракотворби и изложбата на фотографии
Бегемот, Или-или, Темплум, Готен, Антолог, Слово, Табахон, Три, Блесок, Метаноја, Галикул, ПНВ публикации
-----
Pocket Gallery, Cro chez Natalie, Meraki, Pleiades, Никулец
-----
Верица Славковска, Зоран Шеќеров, Маја Плачковска

18:00 – Отворање на изложбата „Полска. New public life“
Амбасада на Република Полска во Македонија

20:00 – Книжевна вечер
Гостување на Мојца Кумердеј по повод објавувањето на македонскиот превод на книгата „Темната материја“ – Готен

21:30 – Џез концерт
Летечки пекинезери Дуо, DJ set Бојан Чакра

САБОТА, 23 декември

10:00 – „Време и беспаќа“ – анимација за возрасни:

„Штимање инструменти“ – Јежи Куча (2000)
„Танго“ – Збигњев Рибшињски (1980)
„Лавиринт“ – Јан Леница (1963)
„Кафези“ – Мирослав Кијович (1971)
„Времето на мршојадецот“ – Зофија Орачевска (1987)
„Скали“ – Стефан Шабенбек (1969)
„Пат“ – Мирослав Кијович (1971)
„Патување“ – Даниел Шчехура (1970)

12:00 – Ракотворби
Претставување на ракотворски вештини: Pocket Gallery, Meraki, Pleiades

18:00 – Дискусија за архитектурата и културата
Архи.тек

20:00 – Елај ми на АсталОФФ
Музичко-поетски перформанс – ВИС Тркалезна маса

22:00 – Документарен филм (МакеДокс)

Недела, 24 декември

11:00 – Класици на анимацијата за деца:
Доротка и часовникот (Чешка)
Авантурите на Лолек и Болек (Полска)
Почекај само! / Ну погоди! (Русија)
Пат и Мат (Чешка)
Мечето Ушко (Полска)

18:00 – Театарска претстава
„Народен непријател“ – Хенрик Ибзен; режија: Горјан Аревски

20:00 – Роденден на Кино Култура

-----

Влезот на сите настани е бесплатен.

Организатор на настанот е Бегемот, а главен партнер е Кино Култура. Во фестивалот учествуваат: Бегемот, Или-или, Темплум, Готен, Антолог, Слово, Табахон, Три, Блесок, Метаноја, Галикул, ПНВ публикации, Pocket Gallery, Cro chez Natalie, Meraki, Pleiades, Никулец, Верица Славковска, Зоран Шеќеров, Маја Плачковска, Летечки пекинезери Дуо, Бојан Чакра, Архи.тек, МакеДокс, ВИС Тркалезна маса, Горјан Аревски.

Партнери: Амбасада на Република Полска во Македонија, МакеДокс

Спонзор: Печатница Наумовски

Медиумски покровители: Мкд.мк, Утринска на Телма, Нова Македонија, Okno.mk, Pirej.mk, Time.mk, BookBox, Портрет

Дизајн: Наталија Лукомска