Еволуцијата на ШКАРТ: 30 години градење заедници во војна и во мир

01.10.2020 02:34
Еволуцијата на ШКАРТ: 30 години градење заедници во војна и во мир

Од своите скромни почетоци во една белградска работилница, во градот кој беше на прагот на војната, ШКАРТ веќе 30 години ја користат креативноста за обединување на луѓето - обично надвор од воспоставените уметнички институции на кои би се потпреле многу уметници. Седа Јилдиз ја следи нивната приказна низ три турбулентни децении од српската историја.

Почетоците на ШКАРТ (ŠКАРТ) датираат од времето кога Југославија влезе во граѓанска војна. Уметничкиот колектив првпат заживеа во напуштена печатница, во 1990 година, кога двајца студенти на Архитектонскиот факултет во Белград - Драган Протиќ и Ѓорѓе Балмазовиќ, поединечно познати како Прота и Жоле - се обидоа да направат свои графички отпечатоци. Тие честопати не успеваа - но заеднички почнаа да ја ценат убавината на нивните неуспешни обиди повеќе отколку нивните креативни триумфи. Започнале да размислуваат за работите што се занемаруваат, што се помалку видливи или се надвор од општествените норми. Двоецот одлучи да се именува како ŠKART, што на српски јазик значи „остатоци“, „презрени“ или „преостанати“. Името сумира многу од она што групата го работеше во изминатите три децении, користејќи минимални ресурси за да допре до ранливите и маргинализираните на самиот раб на српското општество.

Првично, голем дел од нивните ставови изразени преку нивните дела беа обликувани од југословенските војни. Со распаѓањето комунизмот и почетокот на разгорувањето на конфликтот, традиционалните уметнички институции и изворите на финансирање – и онака веќе слаби на терен - почнаа засекогаш да исчезнуваат. Заради ова ШКАРТ беа принудени да се свртат кон јавните простори во градот и кон јавноста, потпирајќи се на своите интуитивни проекти и улични активности кои самостојно ги продуцираа. Во зимата 1992-93 година, ШКАРТ им делеше песни на минувачите во Белград, како дел од Проектот за тагата, јавна декларација за личната тага. „Сè околу нас се распаѓаше и на тоа реагиравме со поезија; се обидовме нашата порака да ја направиме лесно читлива“, вели Жоле.

Изложба „ШКАРТ: полувреме“, Музеј на применета уметност, Белград 2012.

Во друг симболичен гест во 1995-та година, настана проектот „Купони“, групата отпечати и подели мали купони. Сопственикот на купонот – со имагинарната валута можеше да го откупи памфлетот за идеите како „револуција“, „толеранција“ или оргазам, мисли и идеи што ќе ги охрабрат луѓето да размислуваат за време на немирите. „Нашите пријатели започнаа да собираат пари за да ги поддржат нашите проекти; беше убаво затоа што за време на војната доживеавме многу тешка финансиска состојба “, вели Жоле. „Сепак, тие сметаа дека мора да продолжиме, ова беше начинот на кој некако продолжувавме да се бориме преку делата што самите ги финансиравме и произведувавме“.

Таквите перформанси можеби изгледаа како јазик-во-образ, но за ШКАРТ, војната исто така гарантираше дека сè што правеа имаше своја политички насока. За нив не стануваше збор за избор дали да се биде активист или уметник, исто како што немаше поделеност помеѓу политиката и секојдневниот живот. Водејќи ја уметноста назад во секојдневниот живот, ШКАРТ се надеваа дека ќе ги обединат луѓето и ќе изградат силни врски меѓу луѓето, заедници, наспроти поделеноста и насилните пресврти. Нивните дела беа нискобуџетни, исполнети со репродуцирани и дистрибуирани парчиња. На крајот на краиштата, ШКАРТ открија дека не им се потребни големите институции кои ги вреднуваат таквите работи. Она што им беше потребно е заедница. „Не ни е грижа за продукции со големи буџети или институционална видливост; повеќе работиме на процесот на градење човечки односи и заедничко создавање на нешто од ништо “, вели Жоле. „Нашата работа е доживотно самоинвестирање “.

Исто така, овие перформанси обезбедија фокус. Кога завршија југословенските војни во 2001 година, Шкарт решија да ја прифатат колективноста како свој официјален пристап и став. Војните можеби завршија, но последиците што ги создадоа - траума, социјална фрагментација, недостаток на инфраструктура - продолжија да татнат низ цела Србија во 2000-тите години. За дуото, колективната работа беше начин да се надминат тесните индивидуалистички интереси во бурното време. „Сите овие одделени земји, поделби на национална и етничката припадност, се многу ретроградни“, вели Прота. „Сакавме да формираме отворена, неврамена форма на соработка; отпорот бара разновидност”.

Купони (Coupons),1995.

Оттогаш, работата на групата веќе не беше само да се дистрибуира уметност до луѓето или тие да се вклучат во нивните настапи, туку да им се даде моќ самите да станат творци. Одеднаш, нивните проекти станаа социјални собири, со групи за везење, поетски перфоманси и работилници. Во 2000 година го основаа аматерскиот хор, Хоркешкарт. Тој ги реинтерпретираше револуционерните југословенски песни од 40-тите и 50-тите години, со цел да ги потсети слушателите на подобрите аспекти на социјализмот. Хорот беше отворен за секого. „Направивме отворен повик и се појавија педесетина луѓе; не сакавме да одржуваме аудиции затоа што сакавме сите да станат дел од заедницата “, објаснува Прота. Исто така, Хоркешкарт пее за секого, не само на концерти за музичка публика, туку на улици, бегалски кампови, рурални училишта, домови за деца без родители, како и музеи.

Повеќето од оние што учествуваа на работилниците не беа уметници. ШКАРТ започнаа тесно да соработуваат со помалку застапени групи во општеството, вклучително старите луѓе, самохраните мајки, бегалците, невработените или децата што живеат во сиропиталишта. Групата сакаше да обезбеди извор на инспирација за овие луѓе да се ослободат од пасивните улоги поврзани со нив, преку нивно зајакнување со стекнување вештина или едноставно споделување на личните приказни.

Сепак, контактирањето со ранливите категории не беше без предизвици. Кога тимот за прв пат се појави на состанок со самохрани мајки погодени од војната со покана за соработка, се соочи со одлучно „не“. „Тие штотуку беа дојдени од различни воени зони каде континуирано беа изложувани на предавство од различни страни; сè што сакаа беше тивок и безбеден простор “, вели Прота.

Но, ШКАРТ издржаа, ги посетуваа луѓето само за да разговараат, да ги слушаат нивните лични приказни и да бележат. Подоцна, тие направија поема користејќи ги овие цитати и ја споделија со интервјуираните жени. Многумина беа импресионирани кога слушнаа свои приказни прераскажани во стихови и полека почнаа да го преиспитуваат предлогот на групата. На крајот, овие песни беа искористени како извор на инспирација за жените, кои создадоа свои везени ракотворби. Многу социјално ангажирани уметнички интервенции се критикувани затоа што ги вклучуваат ранливите групи само на краток рок. За да се спротивстават на ова, ШКАРТ развија процес заснован на воспоставување доверба, што се постигнува со подолготрајна соработка. „Нашата стратегија беше да ги натераме да се чувствуваат безбедно, да бидат инспирирани и да си веруваме едни на други. Резултатот беше моќен, затоа што си ги отворија срцата. Тоа не беше нешто што се случи преку ноќ“, вели Прота.

„NEpraktične žeNE“, 2020.

Денес, ШКАРТ не се само Прота и Жоле, туку и многу други членови; пријатели и колеги кои се менувале со текот на годините. Групата ги поддржа своите соработници не само со заедничка работа во проектите, туку и со создавање економски можности за нив. Една долгогодишна соработничка и членка на ШКАРТ, Ленка Зеленовиќ, се приклучи на групата наречена „NEpraktične žeNE“ или Непрактични жени. Тие работат со вез за да ги изразат своите мисли, чувства и социјалната критика, издигнувајќи ја оваа уметничка форма над нејзините традиционални граници на „занает“ или „женски ракотворби“. Но, во изминатите 13 години, везовите ѝ обезбедија приходи за живот на Зеленовиќ, која е воена вдовица и самохрана мајка. Некои нејзини дела, покрај тоа што беа прикажани на поетски фестивали, изложби и протести, се дел од музејските збирки.

ШКАРТ, во голема мера, сè уште функционира надвор од институциите, но не е целосно изолиран од светот на уметноста. Како што се стабилизираше животот во Србија, така се разви и поинаков вид културна сфера. Тоа е нов свет за навигација на ШКАРТ. Тие не го отфрлаат системот, но сепак ги избегнуваат конвенционалните правила што ги наметнува тој систем. Ова поставува нови прашања. Кога групата беше поканета да ја претстави Србија на Биеналето на архитектурата во Венеција во 2010 година, тие не беа сигурни дали да учествуваат (најмногу заради идејата за „национални павилјони“). На крајот се согласија, но сепак одлучија да учествуваат под свои услови. Покрај изложбата на делото, односно инсталацијата, групата го покани Хоркешкарт, пренасочувајќи го фокусот од индивидуалното кон колективното. Хорот изведуваше антифашистички песни за време на отворањето на Биеналето. Групата исто така го изложи и делото „Seesaw Play-Grow“: колаборативно, партиципативно игралиште каде возрасните и децата ќе можат да уживаат и по завршувањето на Биеналето. Оттогаш ова дело патувало во многу други градови, а моментално (јули, 2020.) се наоѓа во Нови Бечеј, мало гратче во Србија.

„Не можам да проценам колку нашата работа придонесува за подобрување на односите меѓу луѓето и за градење на подобро, похумано општество. Но, знам сигурно дека се залагаме за такво општество “, вели Жоле. „Ќе продолжиме да се бориме, бидејќи секој човек му е неопходен на светот и важно е да се сподели тоа сечие право“.

Seesaw Play-Grow на Венециското биенале за архитектура, 2010.

Извор: calvertjournal.com

 

Слични содржини

Графички Дизајн / Уметност
Активизам / Уметност
Активизам / Уметност
Активизам / Екологија / Уметност
Балкан / Уметност

ОкоБоли главаВицФото