„Книга на земјата“ - визуелно патување низ светот на природните пигменти

28.06.2023 12:57
„Книга на земјата“ -  визуелно патување низ светот на природните пигменти

Во земјата има многу повеќе окер отколку во полната златна нијанса исцедена од туба со боја. „Бојата е поврзана со материјата, исто колку и светлината“, вели Хајди Густафсон. „Всушност, во окерите и пигментите на земјата, металните елементи (железо, бакар, олово итн.) се оние кои се одговорни за нашето искуство со бојата“.

Уметницата и основач на Архивата за окер наречена Early Futures Ochre Archive се восхитува на различните нијанси на природно-настанатите минерали под нашите нозе. Со нејзината нова Книга на Земјата, објавена од издавачката куќа Абрамс, таа нè води на патување низ ретките пигменти и нивните пејзажи, во прослава на она што таа го опишува како „однесување, капацитети, битисување, јазик, потреби и грижи“ на материјалот.

Секое поглавје од Книга на Земјата е посветено на еден аспект од архивата на Густафсон, која содржи повеќе од 600 примероци. Книгата го разјаснува светот на природната боја, предизвикувајќи ги нашите перцепции за земјата и неживиот свет, а вклучува и практични совети и техники за создавање на сопствени пигменти.

 

 

Извор: https://www.thisiscolossal.com/

ОкоБоли главаВицФото