Родов перформанс обликуван од културните очекувања

24.11.2023 13:34
Родов перформанс обликуван од културните очекувања

Делата на фотографот Остин Фишер кој живее и работи на релација Лондон- Њујорк претставуваат истражување на родовите перформанси на историските квир уметници.

Проектот црпи инспирација од Клод Кахун и Марсел Мур, кои ги предизвикаа родовите норми преку провокативни автопортрети. Прифаќајќи го концептот на „родов перформанс“ од Џудит Батлер, серијата фотографии насловена „Родовата игра на дворскиот шут ” ја истакнува идејата дека родот е општествено конструиран перформанс обликуван од културните очекувања.

Преку енергичната претстава и необичниот избор на облека, шминка и говор на телото, учесниците во „Родовата игра на дворскиот шут ” создаваат комплексни наративи за идентитетот и слободата.

Фотографиите на разигран начин откриваат како облеката влијае на општествените перцепции, одредувајќи ги индивидуалните личности. Оваа серија на фотографии ги охрабрува гледачите да размислуваат за нивните претпоставки и да го прифатат богатството на човековото изразување.

 

Извор: https://www.booooooom.com/

ОкоБоли главаВицФото