Боли глава

Кога сѐ би било во „рејтингот“, Дејвид Бекам би бил кралица на Велика Британија

Џејмс Фишкин, професор од Стенфорд вели: „Во анкета ги прашуваме луѓето што мислат кога не мислат. Поинтересно би било да се прашаат што мислат откога им е дадена шанса да мислат“.

Кога сѐ би било во „рејтингот“, прочитав еднаш, Дејвид Бекам би бил кралица на Велика Британија.

Денко Малески, Плусинфо, 10.02.19.

нема
12.02 12:30
Вие, г-дине Заев, не ја ставивте културата ПОД ТОЧКА РАЗНО, вие ЈА ЖРТВУВАВТЕ!

Вие г-дине Заев, не ја ставивте културата ПОД ТОЧКА РАЗНО, вие ЈА ЖРТВУВАВТЕ! Секогаш кога Ви е потребен „пазар“ за одлуки и гласови, прво посегнувате по КУЛТУРАТА и по ОБРАЗОВАНИЕТО! Тоа само говори за тоа колку Вие и не го разбирате нивното огромно, суштествено значење за една држава, и посебно за нашава, која претендира да биде дел од едно пошироко европско семејство (бидејќи, сфаќам, тоа Ви е во моментов најважно).

Зоја Бузалковска, во оставката од Советот за култура; 08.02.19.

нема
11.02 11:41
Со партиското и непрофесионално назначување на Министерот за култура Владата на РМ нанесе непоправлива штета на културата

Со партиското и непрофесионално назначување на Министерот за култура чие име полека ќе го запамтиме по тоа колку е неподобен, Владата на РМ нанесе непоправлива штета на културата, страшно ги понижи сите дејци во ова поле, а нанесе и срам по етничка основа. Имено, таа створи вештачка етничка поделба, иако вистинската поделба е меѓу професионалци и партиски вработени недоветни полтрони. Владата на РМ очајно се зафркнала што срамно го потцени фактот дека културните работници се јавни личности кои имаат огромно влијание врз јавното мислење.

Румена Бужаровска, Фејсбук, 08.02.19.

нема
09.02 12:05
Истиот ден кога се постигнува стратешки успех на надворешен план, на домашен план се уништува можноста за реформи

Со една нога во НАТО и со две нозе си воведоа функција заменик директор во сите јавни претпријатија.

Во истиот ден кога се постигнува стратешки успех на надворешен план, на домашен план системски се доуништува (незапочнатиот) реформски процес.

Нека јадат партијата, политиката, бирократијата, и секако, децата на функционерите нека не се дискриминираат.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 07.02.19.

нема
08.02 13:05
Има ли Македонија министер за екологија?

Во период кога пет града од државава се на топ листата на најзагадени градови во светот, кога сите нешто предлагаат мерки, прават протести, имаат нешто паметно да кажат, министерот Садула Дураки, познат како командант Вентиљи, како да не постои. Сигурно е некаде над облаците, високо над загадувањето, меѓу два прелета на пат за некоја егзотична дестинација. Оти обично на некое Бали, некој Пукет, Гоа, се одржуваат светски конференции за заштита на животната средина.

Горан Михајловски, СДК, 25.01.19.

нема
07.02 12:20
Остана ли некој неиспран, нерехабилитиран во овој ребрендиран режим?!

Овие од Сител ќе нè информирале за политичките реформи.

Овие што 11 години живееја и се богатеа од лажење на народот и оцрнување на луѓе.

Свака част и за УСАИД што го финансира овој проект.

Нека е јасно засекогаш во оваа држава, дека само будалите се чесни, дека криминалот и омразата не само што се исплатат, туку и се наградуваат, фаворизираат, протежираат.

Некои изгинааа, еден куп умреа во сиромаштија или нервно попуштија борејќи се за идеали, за вредности, за јавната кауза и колективното добро, додека овие лица на режимот, овој препран медиум на режимот, овие луѓе за секое време и секаква власт, се финансираат.

Нè правите луѓе без меморија, празни школки во овој трул систем кој живее само од слугување и робување.

Ебете се глуперди.

Ивор Мицковски, за новиот Сителов ТВ магазин Детектор, проект на УСАИД; 01.02.19.

нема
05.02 12:28
Неспособен сум да се бачевизирам или солзирам

Отсуството на медиумски интерес за промоцијата на мојата книга „Ослободување од Македонија“ го толкувам низ неколку аспекти: низ неспособноста да се бачевизирам или солзирам преку доволни количества редок пролив што медиумите ќе го трансферираат до широките народни маси како најнеопходна потреба, второ, мојот став дека медиумите се гнезда за кретенизација на луѓето (одмазднички рефлекс), а третото нешто само го насетувам ама не смеам да го кажам затоа што се плашам дека нема да можат да го сварат и желудниците на пријателите кои се навикнати на најсилните дози на мојата безобразност.

Бранко Тричковски, Фејсбук, 31.01.19.

нема
04.02 13:18
Со овие грижи на совест што ги имате, да си се справите сами

Не сакам да се осврнам ниту на славомакедонскиот Буквар што комунистите го делеа во Ташкент на децата на славомакедонските борци на Демократската армија на Грција. Не сакам да се осврнам на 70.000 бегалци од Граѓанската војна кои грчката држава во 1983 година ги лиши од правото да се вратат во нивната татковина. Ниту ќе се осврнам на Славомакедонката Ирини Гини (Мирка Гинова), првата жена егзекутирана во Граѓанската војна, комунистка. Со овие грижи на совест што ги имате, да си се справите сами. Ќе говорам политички, нема да се осврнам на историјата на Комунистичката партија на Грција.

Алексис Ципрас, во говорот во грчкиот парламент, пред гласањето за ратификацијата на Преспанскиот договор; 25.01.19.

нема
31.01 10:50
90 отсто од студентите се интоксицирани со цијаниди!

Сите работиме во тешка индустрија - и вие и вашите деца, господа политичари од сите бои и на сите позиции. Престанете да си ги мерите и да гледате само низ партиска, коруптивна и клиентелистичка призма. ЗАМИСЛЕТЕ ДОКТОРКАВА ДА НАПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТ НА ПЛУНКАТА НА ВАШИТЕ ДЕЦА, ВНУЦИ И БЕБИЊА, А? Џабе ќе ви бидат парите и становите, нема каде да бегате, оти додека се богатите сите го дишеме истиот отровен воздух. Доста ни е од глупи комисии и беспредметни состаноци - сакаме план и акција! Колку сте вработени во јавна, државна и локална администрација, може пешки да ја исчистите цела држава, да ги најдете сите диви депонии и погони, да имаме 24 часовна контрола на цела територија на РМ. Ама за почеток ќе треба да ги мрднете задниците од фотелјите од телешка кожа.
„Прв пат се случува после 30-годишно работно искуство, случајно во лабораторијата каде што испитуваме интоксикација на лица, да добиеме 90 отсто од студентите дека се интоксицирани со цијаниди, односно роданиди во плунка. Ова не се случило последниве 30 години и можам да кажам за мене е ова алармантно. Сите се студенти од Скопје значи тука живеат и можам да ви донесам слики, бидејќи ги сликав сите епрувети и не ми се верува - како да работат во индустрија со олово. Сите добија такви вредности“, рече на седницата Бети Дејанова – советничка од ДОМ во општина Центар.“

Жанета Трајкоска, Фејсбук, 29.01.19.

нема
29.01 22:30
Ние живееме - во змејско гнездо

Српската политика пека по неуценети луѓе. И затоа се толку важни професорите што го подигаат гласот. Бидејќи и странците, и домашните номенклатуристи, отсекогаш најмногу ги сакаат, и ги поддржуваат, луѓето со опашки. Тоа се оние што кога ќе тргнат во погрешна насока, вие само им застанувате врз опашот.

Ние живееме - во змејско гнездо.

Вељко Лалиќ, Недељник, Белград, 24.01.19.

нема
29.01 11:05
Да не постоеше ПЈРМ, ќе требаше да ја измислиме

Се смеат во Европа. Ви го кажувам тоа директно. Дали ПЈРМ е закана за Грција? Се смеат тие што го слушаат. Земја која, речиси нема војска и има 7 отсто од грчкиот БДП. Нејзината поделба ја сакаат за Голема Албанија и Голема Турција. Моето мислење е и да не постоеше ПЈРМ, ќе требаше да ја измислиме. Само добро има да ѝ понуди на земјата.

Не треба да се заборави дека „буквата „М“ во ПЈРМ значи Македонија, бидејќи некои се преправаат дека не го знаат или не го слушаат тоа.

Танасис Папахристопулос, пратеник во грчкиот парламент, од партијата „Независни Грци“; МИА, 23.01.19.

нема
25.01 12:19
Бујар Османи смета дека ЛГБТИ луѓето се дел од некаква си спорна категорија

Додека сексуалната ориентација и родовиот идентитет се веќе дел од неколку закони, вицепремиерот Бујар Османи смета дека ЛГБТИ луѓето се дел од некаква си спорна категорија. Свесно се спори основниот закон кој ќе им даде сеопфатна заштита на најмаргинализираните!

ЛГБТИ заедницата не е и не може да биде спорна.

Meduza.mk, 23.01.19.

нема
23.01 18:25
„Кога ќе бидете на Монт Еверест, ако го направите тој знак, ќе знаат дека сте Албанец“

Ме изненади вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, со начинот на кој ги објасни вкрстените дланки со кои деновиве го „летаа“ двоглавиот орел по фотографии и тв-емисии.

„Демантирам дека тој знак рефлектира некаква националистички Големо-албански претензии. Тоа е порака – јас сум Албанец. Кога ќе бидете на Монт Еверест, ако го направите тој знак, ќе знаат дека сте Албанец“, вели Османи.

А зошто се мачат со дланките? Зошто не го истетовираат симболот на челото, ако тоа е знак за идентификација на секој Албанец?

Катерина Блажевска, Призма, 18.01.19.

нема
22.01 22:24
Направивте Скопје да е лидер

Она што не ви успеа во ниту една друга сфера, во ниту еден друг сегмент на живеењето во 21 век, ви успеа вчера: направивте Скопје да е лидер, да остави зад себе 4.415 градови (според World atlas) и биде НАЈЗАГАДЕНИОТ ГРАД НА СВЕТОТ.

O2 Иницијатива, Окно, 21.01.18.

нема
21.01 11:24

Препорачуваме

Душан Чежек – Гифови

За пикселната уметност на уметникот што потекнува од Србија а живее во Прага.

Amazon.com: анатомија на една доминација

Смешно е што Трамп е најгласниот критичар на Амазон.

Кризата во Италија ќе има последици и за ЕУ

Шефот на деснорадикалната Лега, Матео Салвини, планира да ја собори владата во која и тој коалицира. Ако победи на изборите, претстојат непријатни времиња за Брисел, зашто Салвини за сѐ ја обвинува ЕУ.

Снегови

Авторката е гостинка на претстојниот книжевен фестивал Друга приказна (5-8 септември, МКЦ).

ОкоБоли главаВицФото