Даница Павловска: Во централното градско подрачје се случува агресивен и непријатен атак

07.01.2014 15:47

Интервју со архитектката Даница Павловска која раскажува за личните искуства со акцијата „Го сакам ГТЦ“, за предизвиците и реакциите на архитектите во однос на промените во градот, за модерната архитектурата на постземјотресно Скопје и за нагрдувањето на авторските дела.

-Сведоци сме на последната радикална трансформација на центарот на градот. 

-(За ГТЦ)  Дојде еден критичен момент во кој не можеше сосема да се молчи. Тоа беше еден момент кога најболното што можеше да му се случи на граѓанинот на Скопје, не само на  архитектот, планерот, урбанистот туку на корисникот на тој простор е да се посегне по него.

-Не се само објектите вредност, туку и празниот, јавниот простор.

Слични содржини

Активизам / Видео интервјуа / Настан

ОкоБоли главаВицФото