Прогонство

29.03.2019 22:34

Заминувам в прогонство во самата себе,
Ти си мојата татковина
До која не смеам повеќе да се приближам,
Ти си земјата во која се родив
И во која научив да зборувам,
Единствено тебе на светот те знам.
Толкупати пливав во твоите очи
Излегувајќи на брегот со помодрено тело.
И толкупати пловев во твоите води јас
Демнејќи го пророчкиот клокот на крвта
Подготвен да ме потоне в небичас.
Ти си мојата татковина на земјата,
Само од тебе да се извишам знам.
Ти, господару мој, прекриен со шума
И лика-прилика на езерата,
Крају со кој владеев в дамнина
И во кој не можам повеќе да се вратам
Од себе, од сопствената туѓина,
Сонувај ме ноќе, лулај ме в соништа,
Дозволи ми ноќе да те населам со себе
Ко што мртвите гении ги населува мисла.

Препев: Лидија Димковска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото