Ненасловена

06.05.2020 12:40


Се родив многу стар.

За да не бидам безделен

Си ја орав сенката пред себе

И врз сенката садев овошки.

 

 

Од јатката на секој плод

Вадев по еден збор

И така научив да говорам.

Од мене се научи

Сиот род.

 

 

И како што младеев

И како ми се цедеше

Телото – земја

Почнаа да ми се сушат овошки

И на овошките плодовите

И во плодовите

Јатките.

 

 

Кога наближив кон детството

Заборавив да зборувам.

Сега сум дете доилче

Што се враќа

Кон утробата на мајка си

Во онаа пречиста капка вода

На првиот зачни-ден:

 

 

Среќен.

Бестелесен.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото