Како го прават тоа петлите?

21.12.2021 03:23
Како го прават тоа петлите?

Имајќи предвид дека петлите немаат вистински фалус, туку опремата за парење им е сместена во клоаката, во моментот кога треба да оплоди кокошка, петелот ѝ скокнува на грбот и се мести сè додека клоаките не им се судрат во „бакнеж“. Во одреден момент петелот исфрла сперма.

Вообичаено, кокошките дневно снесуваат по едно јајце, а тој еден „бакнеж“ е приближно доволен за да ги оплоди нејзините јајници за наредната недела.

Меѓутоа, кога нема петел, кокошките снесуваат јајца кои - како што е случај со оние што ги купуваме - главно не се оплодени. Без оглед на тоа, секогаш имаат иста хранлива вредност.

Извор: Политикин забавник

Слични содржини

Наука / Екологија / Живот
Екологија / Живот / Око
Фотографија / Екологија / Живот / Уживање
Наука / Технологија / Живот

ОкоБоли главаВицФото