Деликатни скулптури од хартија

24.11.23 11:34

Инспириран од наративите на научни откритија и иновации, и фактот дека тие сè повеќе доминираат во современата култура, уметноста на Роган Браун е „обид на креативец, аутсајдер и лаик во светот на науката, да ги визуелизира, разбере и асимилира овие нови идеи и нови начини на гледање на светот, без разлика дали тоа ја вклучува нашата променлива перцепција за бактериите или промените на парадигмата во нашето разбирање на физичкиот свет што произлегуваат од квантната физика ”, објаснува тој на својата веб-страница.

Неговите дела претставуваат неколку слоеви хартија исечени на исклучително педантен и внимателен начин. Според Браун, хартијата „ги отелотворува парадоксалните квалитети што ги гледаме во природата: нејзината кршливост и издржливост, нејзината сила и деликатност. „Постои една пријатна поетска симетрија во користењето на овој материјал исечен од шумата, кој со сечењето и преобразувањето повторно се враќа на своето потекло”.

Извор: https://www.fubiz.net/

ОкоБоли главаВицФото